728 x 90

Якутск – как палят колите в най-студения град в света? (видео)

Разбира се, стартирането на двигателя при такива температури е екстремна задача, с която голяма част от колите не се справят хич лесно въпреки взетите мерки.

В България през тази зима наблюдаваме доста чест снеговалеж, който определено не е традиционен през последните години. Но ако при следващото застудяване случайно почувствате, че ви е много студено, то изгледайте внимателно видеото по-долу.

То ни изпраща в град Якутск и други населени места в Сибир. Столицата на област Якутия в Русия е град, населяван от над 300 000 човека, който може да се похвали с едни от най-ниските температури на Земята и може би най-големите годишни температурни амплитуди.

Бърза справка в Wikipedia показва, че най-ниската измерена температура там е около -64 градуса, а още по-шокиращ е фактът, че рекордно високата температура е малко над 38 градуса. С други думи, температурната амплитуда може да достигне невероятните 102 градуса!

Иначе, както се вижда от прикаченото видео, нищо не спира автомобилния живот в Якутск, дори и в големите студове. По-голяма част от колите там са оборудвани с допълнителни нагреватели, а почти всички имат и покритие на радиаторната решетка, което подпомага запазването на топлината на двигателя. Немалка част от машините нощува в отопляеми гаражи, което допълнително подпомага стартирането на двигателите им. Всъщност, голям брой от колите просто не се гасят с месеци.

Логично с оглед на температурите, повечето автомобили в региона се движат на бензин и често имат повече от 4 цилиндъра. Във видеото виждаме от 1.5-литрови до над 6.0-литрови машини, които стартират при екстремно ниски температури. По-долу сме подбрали още няколко клипчета, които са компилирали опитите на автомобили да запалят при екстремно ниски температури. Ако имате интерес към още такива видеа, то можете да отидете на този линк.

Прочети още:
Подгряване на седалки срещу 17 евро на месец - допълнителното оборудване вече и като абонамент

В първото видео по-долу са събрани автомобили с дизелови двигатели, където стартирането изглежда още по-трудна задача.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *