Махат сините талони „в максимално кратък срок“

Едно от първите действия на новия министър на електронното управление Божидар Божанов ще бъде да премахне сините талони към шофьорските книжки. Това заяви лично Божанов в студиото на „България сутрин“ по Bulgaria On Air. „Първо – отпадане на синия талон като такъв, от него няма нужда. Той е абсолютно излишен и трябва да отпадне в

Едно от първите действия на новия министър на електронното управление Божидар Божанов ще бъде да премахне сините талони към шофьорските книжки. Това заяви лично Божанов в студиото на „България сутрин“ по Bulgaria On Air.

„Първо – отпадане на синия талон като такъв, от него няма нужда. Той е абсолютно излишен и трябва да отпадне в максимално кратък срок. Другото интересно е, че върху него има печат, а моя работа ще е да отпадне изискването за печати в администрацията. А базата данни вече я има и пътните полицаи, например, могат да я използват. Защитата на данните там е много важна и всеки гражданин ще има достъп до историята за достъпа на своите данни. Кой, кога и на какво основание е разглеждал неговите данни. Ще може да се абонирате и за известие, ако някой прочита данните ви, спират ви полицаи – след 2 минути пристига SMS, че някой е видял данните ви за шофьорската книжка“, обясни Божанов.

Прочети още:
Магистрала "Хемус" стига до Велико Търново през 2025 година

Предвиждат се и много други мерки, които ще улеснят работата на някои държавни ведомства и ще намалят опашките. Така например, ще може да се запазва час онлайн за преглед в “Пътна полиция” при регистрация на автомобил. Заплащането на всички такси около тази услуга ще става също по интернет.

Още по-интересно е, че се обмисля дали т.нар. “минаване на канал” при регистрация да не се замени от преглед в произволен пункт за ГТП. Това ще може да става до седмица след придобиването на автомобила.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *