728 x 90

Opel Kadett като всеки друг, но с електрическо задвижване още през 1990 година

Обхват до 337 километра в цикъла WLTP. От 0 до 100 км/ч за 8,1 секунди. Батерия от 50 кВч, която бързо се зарежда до 80 процента от капацитета си за 30 минути. Opel Corsa-e е подходящ за неограничена ежедневна употреба – електрическа кола за всеки и за всеки ден. Но Corsa-e далеч не е първият

Обхват до 337 километра в цикъла WLTP. От 0 до 100 км/ч за 8,1 секунди. Батерия от 50 кВч, която бързо се зарежда до 80 процента от капацитета си за 30 минути. Opel Corsa-e е подходящ за неограничена ежедневна употреба – електрическа кола за всеки и за всеки ден.

Но Corsa-e далеч не е първият електрически автомобил на марката. Предшественикът се казва Kadett Impuls I и се появява през 1990 година като експериментално возило. Германската марка създава изследователския автомобил преди 30 години специално за градско шофиране. Идеята тогава е да се разбере какъв електрически автомобил може да бъде създаден с наличната за времето си технология. При едно основно условие: запазване, доколкото е възможно, вътрешното и багажното пространство, както и полезния товар на стандартния сериен модел.

Opel разработва Kadett Impuls I в сътрудничество с енергийния концерн RWE и производителя на батерии SAFT – днес партньор на компанията в планираното съвместно производство на батерийни клетки в завода в Кайзерслаутерн. 100V DC електрически мотор задвижва предните колела. Никел-кадмиеви батерии доставят енергия. За да се оптимизира разпределението на теглото, батериите са в двигателното отделение и под багажника. Тежат общо 310 кг и имат капацитет от 14.3 кВч.

Максималната изходна мощност от 22 к.с. е избрана специално за градско шофиране. Ускорението от нула до 50 км/ч отнема 10,0 секунди. Максималната скорост на 1000-килограмовия автомобил е 100 км/ч. Наклони до 25 процента не са проблем за e-Kadett. Спирачната система частично възстановява кинетичната енергия, генерирана при забавяне, и я съхранява като електричество в батерията.

Батериите изискват презареждане за около пет часа след разстояние от 80 км. Полезният товар е 350 кг (490 при серийния Kadett), а капацитетът на багажника е 330 литра (390 при серийния автомобил).

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *