728 x 90

Opel Kadett и Astra станаха на 85 години

Шестото поколение Opel Astra е нов еталон в компактния клас, но също и продължение на традицията, започнала преди 85 години. През 1936 година, Opel става първият германски автомобилен производител, който предлага достъпен, подходящ за семейства компактен автомобил, наречен Kadett. Делът на компактните автомобили се развива бурно през годините на т. нар. “Wirtschaftswunder” или „Германското икономическо

Шестото поколение Opel Astra е нов еталон в компактния клас, но също и продължение на традицията, започнала преди 85 години. През 1936 година, Opel става първият германски автомобилен производител, който предлага достъпен, подходящ за семейства компактен автомобил, наречен Kadett.

Делът на компактните автомобили се развива бурно през годините на т. нар. “Wirtschaftswunder” или „Германското икономическо чудо“. За целта Opel строи изцяло нов завод в Бохум, в Германия, в който от 1962 година започва да се произвежда новият Kadett.

Вторият ключов фактор за успеха на модела е че той никога не почива на лаврите си. Всяко ново поколение носи нови иновативни решения, като четирицилиндровия двигател с водно охлаждане на Kadett A (1962 г.), изключително аеродинамичната каросерия на Kadett E (1984 г.) или адаптивните предни светлини (AFL) на Astra H (2004 г.).

Kadett от 1936 година е базиран на революционна изцяло стоманена самоносеща каросерия

Традицията на Opel в създаване на технологични еталони в компактния клас започва още с оригиналния Opel Kadett от 1936 година. След Opel Olympia, първият германски сериен автомобил с изцяло стоманена самоносеща каросерия, Kadett също се сдобива с тази революционна технология.  

Сравнена с класическата по това време компановка с дървена каросерия, монтирана върху носеща рама, самоносещата каросерия предлага множество предимства, като по-ниско тегло (осигуряващо от своя страна по-добра динамика и по-нисък разход на гориво), по-високо ниво на безопасност (благодарение на здравата клетка за пътниците) и по-нисък център на тежестта.

Сред предимствата на Kadett A (1962-1965 г.) са динамичният 1.0-литров двигател, големият багажник и изобилието от пространство в салона. Рецептата за успех включва също съставка, на която нито един конкурент не би могъл да се противопостави. Капачката за зареждане на резервоара е от външната страна, а не в багажника, запазен от своя страна за лесно поставяне на багажа. Появата на рекламни изрази като „Никога няма да усетите миризма на бензин в багажника” е ясно насочена срещу конкурентите от Волфсбург.

Компактният клас на Opel навлиза в нова ера с Kadett D (1979-1984 г.). Вместо  задното предаване, новият модел разполага със задвижване на предните си колела “made by Opel”, за първи път. Икономичното по отношение на заеманото пространство напречно разположено задвижване позволява компановка, която пък е предпоставка за повече обем в интериора. Въпреки че новият модел е по-къс от предшественика си, той предлага по-голям интериор и пространство от много от конкурентите на Kadett.

Astra F носи духа на времето на 90-те, и ново име за компактния модел на Opel

Когато Opel Astra F прави своя световен дебят през 1991 година, светът преминава през огромни промени. Седмото поколение на компактния модел на Opel изразява духа на своето време по безподобен начин. Новият модел получава не само ново име – Astra, по подобие на съответния модел на британската сестринска марка Vauxhall – но широка гама от нови системи за безопасност. Високото ниво на възможност за рециклиране, от своя страна показва фокуса върху опазването на околната среда.

Astra F е израз не само на голяма промяна, но става най-продаваният модел на Opel, какъвто е и до момента: поточните линии на германския автомобилен производител напускат 4.13 милиона автомобила в периода от 1991 до 1997 година.

Напълно новото, шесто поколение Astra е дръзка стъпка напред в бъдещето

Прочети още:
Peugeot 205 празнува 40 години обич от хората

С напълно новата Astra, Opel отново е на прага на нова ера в компактния клас. Новата валута в автомобилната индустрия се нарича CO2 и електрическата мобилност се превръща в ключов фактор за намаляване на емисиите на парникови газове. Новата Astra играе важна роля в електрификацията на моделната гама на марката  – 6-тото поколение на модела в компактния клас на Opel за първи път ще се предлага като plug-in хибрид, при това с две нива на мощност.

Новата Astra е ярък стилистичен изказ на новата дръзка и изчистена дизайнерска философия на Opel и следваща стъпка в реализацията и. Предната част, Vizor, мощно оформените арки на колелата и изпънатите повърхности са експресивно отражение на спортната и убедителна индивидуалност, а в интериора насоченият към водача кокпит Pure Panel създава ново емоционално изживяване.  

Осемдесет и пет години след оригиналния Kadett, в духа на своите предшественици, напълно новият Opel Astra прави дръзка стъпка по пътя към своето бъдеще.

1936-1940 г.: Opel Kadett – автомобилът, който грабва сърцето и съзнанието

Бързоходният четириместен модел постига максимална скорост от почти 100 км/ч и също толкова бързо открива начин да завладява сърцата на хората. Той става любимец и на пресата: „Както първите тестове потвърждават, Kadett със сигурност не е обикновен автомобил в своя ценови сегмент,” пише германският вестник “Braunschweiger Tageszeitung”, на 5 декември 1936 година. Ходовата част с независимо предно окачване по схема Dubonnet и твърдият заден мост с листови ресори са заимствани от Opel Olympia, а двигателят от сив чугун, с цилиндровата глава с L-образен всмукателен контур е „получен“ от Opel P 4. Той има мощност от 23 к.с. и работен обем от 1 073 см. Предимствата на конструкцията базирана на модулен принцип на сглобяване също играе ключова роля за постигането на по-ниска цена на автомобила. Също като големия си брат Olympia, когото наподобява с външния си вид, Kadett е един модерен автомобил. Отличителни черти са хармоничните пропорции на хечбек формата и интегрираните предни светлини. През 1938 година, като част от обновлението на модела той получава нова радиаторна решетка в късен арт деко стил. В наши дни експертите определят този вариант като междинно поколение.

1991-1997 година – Opel Astra F – бестселърът

Цели 4,13 милиона екземпляра Astra F слизат от конвейерите в периода между 1991 и 1997 година, с което моделът се превръща в най-продавания в историята на Opel дотогава. Развойната му дейност е фокусирана върху съчетанието от модерен дизайн и по-обширно вътрешно пространство, повишен комфорт и по-силно ударение върху опазването на околната среда.

Наследникът на Kadett заимства името си от британския вариант на модела (от 1980 година четвъртото поколение на Kadett се продава във Великобритания като Vauxhall Astra). При своята нова звезда Opel поставят началото и на офанзива по отношение на безопасността. Всички версии на Astra предлагат активни предпазни колани на предните седалки, с устройства за притягане, възможност за регулиране на коланите по височина, седалки с мерки против „гмуркане” под предпазния колан и защита от страничен удар с двойни тръбни елементи във всички врати. За първи път всички двигатели са оборудвани с каталитични конвертори.

 

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт