728 x 90

Opel Astra стана на 30 години – вижте кратка история на модела

През 1991 година Opel Astra поема щафетата от Opel Kadett в създаването на пионерни технологични решения в компактния клас и превръщането им в достъпни за широката публика. Заедно със своя предшественик и повече от всеки друг модел, Astra се превръща в носител на промяната за марката Opel, носейки важни послания от производителя към останалия свят. Сред тях

През 1991 година Opel Astra поема щафетата от Opel Kadett в създаването на пионерни технологични решения в компактния клас и превръщането им в достъпни за широката публика. Заедно със своя предшественик и повече от всеки друг модел, Astra се превръща в носител на промяната за марката Opel, носейки важни послания от производителя към останалия свят. Сред тях са експресивният дизайн, гъвкавостта и динамичното поведение на пътя, съчетани с вълнуващо усещане зад волана, достъпност и германска прецизност.

В духа на времето: името Astra дебютира през 1991 година

Когато Opel Astra прави своя световен дебют през 1991 година, светът е в преломен момент и новото поколение на компактния модел на Opel изцяло поема духа на промяната. Той сменя името си на Astra, което заимства от версията на модела на британската сестринска марка Vauxhall, въвеждайки при това различни нови технологии за безопасност, като системата за доопъване на предните колани. Известен с вътрешнофирменото наименование Astra F, моделът се фокусира също и върху опазването на околната среда, а с високата степен на възможности за рециклиране свива кръга на доставки на сурови материали. Купувачите оценяват по достойнство тези качества – с продажби от 4,13 милиона броя в периода от 1991 до 1997 година, Astra F се превръща в най-продавания модел на марката, какъвто остава и до днес.

1997: Холивуд пристига в Рюселсхайм с Astra G

Изключителният успех на Astra F прави следването му предизвикателство, поради което при следващото поколение Opel разширява хоризонтите си в търсене на вдъхновение. Дизайнерският екип например използва като основа при създаването на Astra G филма „Джурасик парк“. Не, не става дума за модел клониран от ДНК на динозавър, а за дизайн базиран на програма за компютърни симулации (CAD) наречена ALIAS. Последната е разработена по същество за създаване на компютърно анимирани филми като холивудския блокбъстър. Софтуерът позволява на екипа да работи във виртуална триизмерна среда.

Astra H също придобива култов статус при появата си през 2003 година. По време на Автомобилното изложение във Франкфурт, където третото поколение на модела отбелязва своята премиера, престижното германско списание “auto motor und sport” прави допитване до читателите си, кой компактен автомобил харесват най-много на шоуто. Новият Opel печели безапелационно с 52 процента от вота.

Прочети още:
Opel отбелязва 20 години от създаването на ергономичните седалки, сертифицирани от AGR

При четвъртото поколение Opel пропуска буквата “I” за да избегне объркване с числото “1”. Така, през 2009 година се появява Astra J, която заимства авангардни технологични решения от модела от среден клас Opel Insignia пренасяйки ги за първи път в компактния клас. Благодарение на предните светлини AFL+, Astra може да „наднича“ зад ъглите, а системата с предна камера Opel eye не само разпознава пътните знаци, но предупреждава водачите при поява на риск от непреднамерено напускане на лентата за движение.

Озарен от светлината: с предните матрични светлини Intelli-Lux LED по пътя към наградата „Автомобил на годината“

Продължавайки утвърдената традиция, Astra K също се отличава с изключителните си светлинни технологии. „Автомобилът на годината на Европа 2016“ се предлага с  адаптивни матрични предни светлини Intelli-Lux LED за първи път в компактния клас – до тогава те са запазени само за луксозни и премиум модели. В допълнение, новата Astra K отново предлага комфорт и удобство, с помощта на ергономичните предни седалки сертифицирани от германско дружество за грижа за здрав гръб AGR (Aktion Gesunder Rücken). Те могат да включват функции като вентилация и масаж.

Скок във времето: Astra от 1991 до 2021 година

С представянето на модела за 2021 година, Opel Astra навлиза в своето шесто поколение и дава началото на нова ера. За първи път моделът от компактния клас ще се оборудва с електрическо задвижване, като plug-in хибрид с две нива на мощност. На разположение на клиентите са и високо ефективни бензинови и дизелови двигатели. Напълно новият Opel Astra е стилистичен израз на германския производител – дързък и изчистен, с новото марково лице Opel Vizor и дигиталния кокпит Pure Panel.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт