728 x 90
Error, no Ad ID set! Check your syntax!

Последното RWD супер комби от САЩ имаше V8 двигател и 8 седалки

Oldsmobile Custom Cruiser – едно име, което надали говори много на европейските автомобилни фенове. В Америка обаче зад това название се крие голям автомобил с много пространство и V8 двигател. За първи път моделът се появява през 1971 година и остава в продажба под три поколения до 1991 година. По времето си този Oldsmobile е

Oldsmobile Custom Cruiser – едно име, което надали говори много на европейските автомобилни фенове. В Америка обаче зад това название се крие голям автомобил с много пространство и V8 двигател.

За първи път моделът се появява през 1971 година и остава в продажба под три поколения до 1991 година. По времето си този Oldsmobile е един от най-големите автомобили на американския пазар.

Последното поколение на Custom Cruiser остава в продажба само две моделни години, тъй като вкусовете на клиентите по това време вече започват да се променят. Вановете набират скорост, а комбитата остават на втори план.

Дори и най-новите модели запазват конструкцията на своите предшественици от 80-те. Дизайнът обаче е изцяло нов, за да отговори на новите изисквания на пазара. Направени са и редица подобрения, които да вкарат модела в стандартите на последното десетилетие на 20-ти век.

Custom Cruiser остава значим поради няколко причини. Това е последният автомобил със задно предаване, който Oldsmobile продава в цялата си история. След комбито марката се фокусира върху SUV коли, а няколко години по-късно е деактивирана изцяло.

Custom Cruiser се предлага с три реда седалки и възможност за превозване на до 8 пътника. На първия ред има „пейка“ за трима човека, същото е разположението и на втория ред. В багажника има сгъваем трети ред от две допълнителни седалки.

Точно този тип разпределение на интериора си отива с пенсионирането на Custom Cruiser. Следващите модели на Oldsmobile имат стандартно 5-местно разпределение или 7 места в три реда седалки.

Прочети още:
Mitsubishi разпродава собствената си колекция от автомобили

Наличните двигатели за третото поколение Custom Cruiser са само два. И двата са V8 – с работен обем от 5.0 и 5.7 литра. Моделът за първи път получава електронно впръскване на горивото за мощност от съответно 170 и 180 к.с. И двата мотора се предлагат само с 4-степенен автоматик.

В първата моделна година, 1991, колата се продава добре и от нея са реализирани почти 8000 бройки. Важно е да отбележим, че Custom Cruiser далеч не е достъпен автомобил за времето си.

През 1992 година продажбите спадат с около 50 процента и това разколебава Oldsmobile за бъдещето на комбито. Само няколко месеца по-късно производството и продажбите са преустановени.

През 40-те години на миналия век Oldsmobile продава друг автомобил с името Custom Cruiser, но той не е комби.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *