728 x 90

До края на годината движението по северния обходен път на Бургас ще бъде пуснато

„На финала сме и до края на годината движението по северния обходен път на Бургас, така нареченият „тромпет“, може да бъде пуснато, така че трафикът от Сарафово към Бургас да не е затруднен, както в момента.“ Новината съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, който днес лично провери до къде е стигнало

„На финала сме и до края на годината движението по северния обходен път на Бургас, така нареченият „тромпет“, може да бъде пуснато, така че трафикът от Сарафово към Бургас да не е затруднен, както в момента.“ Новината съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, който днес лично провери до къде е стигнало строителството на пътя.

Проблеми не са констатирани, цялостният път и всичките съоръжения са почти готови, последният етап, който остава за доизграждане, е осветлението, стана ясно по време на инспекцията. „За летния сезон, след като се пусне движението по обхода, няма да има проблеми, но никой не трябва да се отпуска и всичко трябва да бъде завършено в срок“, подчерта министърът. Той беше категоричен, че единственият проблем в случая е, че обходният път е бил замислен 2013-та година и чак десет години по-късно ще бъде завършен.

По време на инспекцията арх. Шишков съобщи, че обходният път на град Поморие няма акт 16, затова спешно започва събирането на документи за него. По отношение нуждата от изграждане на обходен път на Айтос, министърът напомни, че не фигурира в Общия устройствен план на града. По този въпрос вече са водени разговори с кмета, стана ясно от думите на регионалния министър, още при мандата на предишния служебен кабинет. „Тогава казах на кмета, че съм на разположение, сега го потвърждавам, за да се направи изменение в Общия устройствен план, но като процедура и начало на целия инвестиционен процес, това зависи от него“, заяви Шишков. Той съобщи, че над 50 общини в страната все още нямат общи устройствени планове, в това число и община Царево. Договорът за изработване на общ устройствен план за нейната територия е прекратен и процедура ще бъде стартирана отново.

„Във всички други части на страната се надявам общите устройствени планове да могат да бъдат завършени в рамките на следващата година. В ход е промяна в Закона за устройство на територията за удължаване на срока за това с още 2 години“, коментира министърът. И подчерта още веднъж, че е изключително важно всяка община да има общ устройствен план, „защото това е законът, по който тя се развива.“

„Днес съм в Бургас заедно с началника на ДНСК, заместник-министри, председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ и ще говоря за всички проблеми, които са свързани между Бургас и регионалното министерство, за да направим ясна стратегия, как ще бъдат решени и с каквото може да помогнем“, обясни архитект Шишков.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *