728 x 90

Към 1 юли 2022 г. – електрическите автомобили у нас са 4614

Официалната статистика на МВР за регистрираните автомобили у нас показва, че към 1 юли тази година в експлоатация в България са точно 4614 изцяло електрически автомобили. Данните са публикувани в Портала за отворени данни на Република България и са обобщени от БТА. Година по-рано общият брой на електромобилите в България възлиза на 2537, което означава,

Официалната статистика на МВР за регистрираните автомобили у нас показва, че към 1 юли тази година в експлоатация в България са точно 4614 изцяло електрически автомобили. Данните са публикувани в Портала за отворени данни на Република България и са обобщени от БТА.

Година по-рано общият брой на електромобилите в България възлиза на 2537, което означава, че за 12 месеца се отбелязва ръст от 82 процента. Макар и впечатляващ чисто пропорционално, ръстът е относително малък, имайки предвид абсолютните стойности на показателите.

Освен общите екологични ползи, за шофьорите на електромобили у нас има редица лични предимства, сред които безплатно паркиране в синя и зелена зона, освобождаване от данък и нисък разход за зареждане у дома, особено актуален в контекста на поскъпващите горива. За жалост обаче, все още няма изградена национална политика за подпомагане закупуването на електрически автомобили от потребителите.

25 467 пък са хибридните автомобили в България. Тук ръстът спрямо миналата година е по-малък (58 процента), но още тогава по родните пътища в движение са били 16 116 хибридни машини.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт