728 x 90

Отново отпадна идеята за субсидия за електромобили, причината – войната в Украйна

„Преди да избухне войната в Украйна правителството имаше планове за създаване на национален фонд за финансиране на решения за декарбонизацията, включително и покупката на електромобили и хибриди. Сега това не стои на дневен ред“, коментира Георги Стефанов, началник на кабинета на екоминистъра Борислав Сандов, цитиран от Дневник, по време на дискусия, посветена на състоянието на

„Преди да избухне войната в Украйна правителството имаше планове за създаване на национален фонд за финансиране на решения за декарбонизацията, включително и покупката на електромобили и хибриди. Сега това не стои на дневен ред“, коментира Георги Стефанов, началник на кабинета на екоминистъра Борислав Сандов, цитиран от Дневник, по време на дискусия, посветена на състоянието на автопарка в България, която се състоя на 4 юни, непосредствено преди откриването на 25-тото юбилейно издание на Автосалон в София.

От речта на Стефанов стана ясно, че първоначалните планове са били във фонда да влизат част от сумите, които промишлеността плаща по квотите за отделяните при производствата емисии. „Говореше за 10%, което е около половин милиард лева, но ние бяхме съгласни и на 3-5%“, допълни той. Идеята обаче остава и може да бъде приложена, когато икономическата ситуация се нормализира.

Макар и субсидиите за електромобили да не са на дневен ред в момента, Стефанов посочи, че държавата все пак ще мисли в посока стимули за покупка на по-малко замърсяващи автомобили. Ще се създаде специална комисия за устойчива мобилност с участието на представители на държавни институции и бизнеса, учени и производители. Целта в България ще бъде до средата на 2026 година броят на електрическите превозни средства да се увеличи от малко над 4 хиляди сега до 30 хиляди. До тази дата, поне ориентировъчно, в страната ни трябва трябва да има 10 000 точки за зареждане на електрически автомобили. Сега броят им е около 600.

Прочети още:
Audi показа как ще изглеждат шоурумите на марката в бъдеще

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *