728 x 90

През 2040 г. прекратяват продажбата на дизелови и бензинови камиони в Европа

Daimler, Scania, Man, Volvo, Daf, Iveco и Ford подписаха споразумение, по силата на което тежкотоварни машини с ДВГ няма да се продават в Европа след 2040 година.

Daimler, Scania, Man, Volvo, Daf, Iveco и Ford подписаха споразумение, по силата на което тежкотоварни машини с двигатели с вътрешно горене няма да се продават в Европа след 2040 година.

Съглашението е подписано под егидата на Асоциацията на европейските автомобилни производители и цели да мотивира допълнително разработките на камиони от всички класове, които използват електрически или алтернативни източници на задвижване, информира The Financial Times.

Обединението на производителите в партньорство с Потсдамския институт за изследване на изменението на климата планира да съсредоточи разработките си върху технологията на батериите, водорода и екологичните горива. Планира се да бъдат похарчени между 50 и100 милиарда евро за нови технологии, както съобщава TV Novini.

„За да постигнем това, трябва да работим заедно“, коментира пред The Financial Times Хенрик Хенриксон, изпълнителен директор на шведската Scania. „Ако политиците продължат да субсидират изкопаемите горива, ще бъде много трудно за нас да изпълним ангажиментите си. Трябва да променим подхода на нашите клиенти, както и на клиентите на нашите клиенти.“

Подобни изключително драстични ходове се предвиждат и от автомобилната индустрия. Европейската Комисия планира супер строг нов Евро 7 емисионен стандарт, който ще влезе в сила от 2025 година и буквално ще притисне производителите до стената.

Прочети още:
Камионите на Mercedes за Формула 1 минават на биогориво

Много компании вече изразиха опасенията си, че индустрията не е готова за толкова рязък скок и че новите норми на практика ще сложат край на съществуването на двигателите с вътрешно горене, далеч преди фирмите да са напълно готови с техни заместители.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт