728 x 90
Error, no Ad ID set! Check your syntax!

Nissan спира Navara в Европа до края на годината

Nissan има алтернативно решение да внася Navara от Тайланд в Европа, но и това няма да се случи.

През ноември тази година Nissan представи актуализирана версия на Navara за южноафриканския пазар, като по този начин сложи край на тогавашните спекулации за бъдещето на пикапа в Европа. Оказва се, че това ще бъде само краткотрайна актуализация за модела, която така и няма да стъпи на Стария континент. Автомобилният производител обяви, че има планове да закрие фабриката си в Барселона и това всъщност означава, че Navara ще бъде пенсионирана преди края на годината. Поне в Европа и поне засега.

Според Nissan решението отразява свиващия се пазар на пикапи в Европа, където миналата година са регистрирани само 116 280 продажби. Renault Alaskan и Mercedes X-Class, сестрински модели на Navara, също се произвеждаха в Барселона, но бяха прекратени по същата причина.

„Производството на сегашното поколение Nissan Navara за европейските пазари ще приключи, когато заводът ни в Барселона затвори през декември 2021 г., а продажбите ще приключат в течение на 2022 г.“, обяви Nissan в изявление пред Automotive News. „Това отразява свиващия се сегмент на пикапите в Европа и промяната, която много потребители правят от пикапите към нашата гама от модерни и ефективни ванове.“

Прочети още:
Българин купи 1 от само 60 бройки Jaguar F-Type Heritage 60 Edition

Nissan има алтернативно решение да внася Navara от Тайланд в Европа, но съветът на директорите вече е решил да не го прави. Navara стартира за първи път през 1985 г. и дори се произвеждаше в Гърция за местния пазар. Моделът от 2004 г. все още се смята за много важен за европейския сегмент на пикапите, тъй като го революционизира с по-удобна кабина и по-богато оборудване.

Mercedes също направи опит да открадне продажби от лидерите в сегмента Ford Ranger и Toyota Hilux в Европа с X-Class, който беше тясно свързан с Navara. Той беше спрян от производство през май миналата година поради слабите си продажби.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *