728 x 90

Българският талант Никола Цолов стартира във Формула 4 с победа

Никола Цолов стартира по впечатляващ начин кампанията си в едноместните формули.

Никола Цолов стартира по впечатляващ начин кампанията си в едноместните формули. 15-годишният българин, който до миналата година се състезаваше в картинга, записа победа, пето и четиринайсето място в първия кръг от испанската Формула 4.

Спечелените точки отредиха четвърта позиция на Цолов във временното класиране, което е изумителен резултат с оглед на нулевия му опит, но той спокойно можеше да е и на първо място, ако не бяха проблемите му на старта. В съботната надпревара пилотът на Campos потегли от полпозишън, но остана последен при загасването на червените светлини, след което изпревари половината колона, за да си пробие път до четиринайсетата позиция.

Прочети още:
"ЕКО 24 часа на България" - духът на Льо Ман се пренася на пистата в Хасково

Този сценарий се повтори и в третото състезание (хронологично второто), когато стартира редом до пилота на MP Motorsport Тасанапол Интрапувашак, но се срина до осмото място още в първата обиколка. Впоследствие Цолов вдигна темпото и завърши пети, но най-силното му представяне бе в неделя следобед.

На старта Цолов пропусна пред себе си Хю Баркър, след което обаче си върна лидерската позиция и я запази до финала въпреки двете излизания на автомобила за сигурност на пистата. Българинът записа и най-бързата обиколка, което направи и в предишните два старта.

Представянето на Цолов е може би най-значимото постижение на българин в пистовите надпревари в съвременната история на спорта. За последно Владимир Арабаджиев, който кара в GP2 и тества за Lotus във Формула 1, спечели втория старт в Бърно в AutoGP през 2010 г., а през 2008 г. взе второто състезание на „Ещорил“ във Formula Master.

Следващият кръг от испанската Ф4 е на „Херес“ на 28 и 29 май.

Източник: AMS.bg

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *