728 x 90

Австриец плати 180 000 евро за Ferrari 365 GT4 2+2, бивша собственост на Ники Лауда

Служебният автомобил на световния шампион от Формула 1 беше продаден в онлайн търг на 7 декември 2022 г. с невероятна надбавка за прочут собственик. Цветът не е оригинален, километрите не са известни, както и историята на поддръжката или броят на предишните собственици. Бихте ли си купили такава кола? Може би ще го направите, защото, първо,

Служебният автомобил на световния шампион от Формула 1 беше продаден в онлайн търг на 7 декември 2022 г. с невероятна надбавка за прочут собственик.

Цветът не е оригинален, километрите не са известни, както и историята на поддръжката или броят на предишните собственици. Бихте ли си купили такава кола? Може би ще го направите, защото, първо, автомобилът, който австрийската аукционна къща Dorotheum продаде онлайн на 7 декември 2022 г., е едно от само 470-те Ferrari 365 GT4 2+2, създавани някога. И второ, той е бил шофиран от Ники Лауда.

На 24 години вече кара Ferrari 

Състезателят ползвал дванайсетцилиндровото купе две години. Получил го е като служебен автомобил веднага след подписването на договора си с Ferrari и го е шофирал с италиански митнически номер според описанието в каталога на търга. Снимка от септември 1973 г. показва как Лауда мие служебната си кола, която по това време все още е боядисана в Grigio Argento. Тогава състезателят е само на 24 години.

През следващата година Лауда кара за Ferrari във Формула 1, печели Гран при на Испания в Харама, сблъсква се с Джоди Шектер на Нюрбургринг и в края на сезона завършва четвърти след своя съотборник Клей Регацони. През втората си година във Ferrari Лауда става световен шампион.

Тогава вече се е бил разделил с 365 GT4 2+2: през януари 1975 г. го е продал на брата на служител на Denzel в Инсбрук. Друг собственик, Карл Опицхаузер, също е състезателен пилот. Един от притежателите, син на австрийския вносител на Ferrari Волфганг Денцел, е пребоядисал каросерията „в някакъв вид тъмночервен металик“ според описанието на аукционната къща. Следите на някогашното Ferrari на Лауда се губят толкова много, че настоящият собственик не е знаел, че Лауда някога е карал неговото Ферари.

Търгът приключи на 7 декември 2022 г. в 17:08 ч. с максимална оферта от 180 000 евро. С включени 15 процента премия за аукционната къща продажната цена е 207 000 евро. Според Dorotheum предложението е дошло от участник от Австрия.

При максимална оферта от 180 000 евро цената за бившето служебно Ferrari на Ники Лауда включва огромен бонус за знаменитости. Без него в зависимост от състоянието си 365 GT4 2+2 струва между 27 200 и 101 200 евро според Classic Analytics.

Източник: AMS.bg

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт