Помогнете ни да идентифицираме този български електромобил

Ако имате информация за автомобила или знаете нещо повече за него – споделете знанието си в секцията за коментари.

В миналото в България е имало не един и два опита са създаване на автомобил. От ретро-изглеждащия проект София до прототипа Хеброс 1100, все пак и ние сме направили своите, макар и доста плахи, опити в автомобилната индиустрия. Но този електромобил е истинска мистерия.

Открихме го в една стара книга на автомобилна тематика – „Автомобилът днес и утре“ на Е. Димитров, издадена през 1972 г. от издателство „Техника“. За жалост, информацията за машината е наистина оскъдна.

В глава, говореща за това къде се намира автомобилната индустрия в България, авторът споделя информация за производството на коли в Ловеч и Шумен, както и за производството на автомобилни компоненти в Разград, Видин и Елхово.

Буквално за миг се споменава прототип на български електромобил като описание на снимката, която виждате тук. Казва се, че той е представен по време на Пловдивския панаир и засега е само тестова мостра.

Не успяхме да намерим повече информация от други източници. В книгата повече не се споменава този прототип, като на практика не знаем нито неговото име, нито неговите характеристики.

Авторът обаче приповдигнато обяснява, че до края на 1980 година местното производство на автомобили в България трябва да осигури „на 100 семейства по 14 леки коли.“

Прочети още:
Един от 10 VW T3 с двигател от Porsche се продава. Струва 365 000 евро

„През периода 1971 – 1975 г. ще се обръща сериозно внимание на развитието на производството на леки автомобили. В края на петилетката то ще трябва да достигне цифрата 30 000 като ще се развива на базата на прогресивния монтаж.

През 1975 г. влаганите наши части и труд трябва да достигнат 25-30 на сто от общата стойност на автомобила. Производствената програма предвижда заваряване на каросерията, боядисване, усвояване на седалки и на тапицерия, електроинсталации, бордни уреди, джанти, гуми, стъкла, акумулатори и други.“

Ако имате информация за автомобила или знаете нещо повече за него – споделете знанието си в секцията за коментари по-долу. Благодарим ви!

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *