728 x 90

Главният дизайнер на Москвич 2141 готов да участва в проекта за възраждането му, предлага „аеродинамичен“ дизайн

Дори президентът Путин искал да си купи от новия Москвич.

Само преди няколко дни стана ясно, че Русия национализира завода на Renault край Москва, като планира да произвежда там възродената марка Москвич. Засега липсват каквито и да е конкретни и реални параметри на тази идея, доказващи нейното съществуване извън добрите пожелания, но тя вече среща одобрението на оригиналния дизайнер на Москвич 2141.

В интервю за руски медии Игор Зайцев, който в момента е на 83 години, заяви, че би се включил в проекта за нов Москвич. Изглежда Зайцев вярва, че руските инженери ще разработят идейно нов автомобил, който ще отговаря на актуалните изисквания за сигурност и ефективност, а няма просто да ребрандират остарял продукт на Renault.

„Би ми било много приятно да участвам на ниво консултант“ – коментира руският дизайнер. „Cъвpeмeнният Mocĸвич тpябвa дa бъдe визyaлнo здpaв, aepoдинaмичeн, a нeгoвият външeн вид тpябвa дa пoĸaзвa acпeĸти нa eднa пacивнa бeзoпacнocт“ – добавя Зaйцeв.

Идеята за възраждане на Москвич се възприе по-скоро с усмивка от западните медии, но в руската преса усилено се говори, че марката може дори да произвежда електромобили. Прес секретарят на Кремъл Дмитрий Песков дори обяви публично, че е възможно и президентът на Русия Владимир Путин да си купи Москвич.

“Всеки руснак иска да има хубава кола Москвич. Но първо тези коли трябва станат добри. Ако това се получи, то ще е хубаво и всички ще искат да имат такъв автомобил, в това число и президентът”, заяви Песков, цитиран от ТАСС.

Къде сериозно, къде спекулативно, министърът на промишлеността и търговията на Русия, Денис Мантуров, заяви, че в бившия завод на Renault до Москва вече няма да се произвеждат каквито и да е продукти, базирани на френски технологии. “Ще има нова стратегия за производство, разработена съвместно с КамАЗ. Там няма да се произвеждат моделите, които се правеха досега. Възможно е да търсим сътрудничество с чуждестранни компании, а освен електромобила Кама, ще работим и по нова моделна гама.”

Прочети още:
Mazda Epic Drive Türkiye - магическият път на борда на CX-60 плъг-ин хибрид и CX-5 дизел

Припомняме, че преди около година КамАЗ показа прототип на малък градски електрически автомобил. Именно КамАЗ е сочен за технологичен партньор на Москвич при разработката на електрически автомобил. Производителят тогава съобщи, че моделът би трябвало да може да изминава до 250 километра с едно зареждане. Освен това, употребата му трябва да бъде възможна при всякакви температури, включително и при -50 градуса по Целзий.

Кама-1, както се казва прототипът, е разработен с подкрепа от страна на Политехническия университет “Петър Велики” в Санкт Петербург. Колата на КамАЗ е малко по-дълга от Smart ForTwo, например, но все пак попада в категорията мини коли. Засега обаче липсват сведения за каквато и да е форма на серийно производство.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *