728 x 90

От 01 март може да посетите изложба на автомобилни макети в националния политехнически музей

  Ще можете да се насладите на над 100 редки модели от частната колекция на Билент Моллов. На 01.03.2023 г. (сряда), от 17:00 ч. в Националния политехнически музей ще бъде открита любопитна изложба от над 100 yмaлeни автомобилни модели. Сбирката представя редки и ценни ретро и спортни возила, камиони, автовози, мотоциклети, лекотоварни ванове, селскостопанска и предвоенна

  Ще можете да се насладите на над 100 редки модели от частната колекция на Билент Моллов.

  На 01.03.2023 г. (сряда), от 17:00 ч. в Националния политехнически музей ще бъде открита любопитна изложба от над 100 yмaлeни автомобилни модели. Сбирката представя редки и ценни ретро и спортни возила, камиони, автовози, мотоциклети, лекотоварни ванове, селскостопанска и предвоенна техника, произведени от 12 световноизвестни автомобилни компании. Представените модели са в мащаб 1:43 и  1:18. Атрактивната колекция принадлежи на Билент Моллов – технически специалист и бивш фотожурналист на свободна практика, със силен афинитет към филателията, фалеристиката и най-вече към автомобилните макети. Той започва да събира своята колекция в началото на 90-те години на ХХ в. по времето, когато работи в Чехия, Швеция и Германия.

  Входът е свободен.

  В експозицията могат да се видят мащабни копия на: първия хибриден автомобил в света, предизвикал възхищение на изложението в Париж през 1900 г., на кабриолета, в който са се возили австрийския престолонаследник Франц Фердинанд и неговата съпруга Софи Хохенберг по време на покушението срещу тях през 1914 г., на автомобила на английската актриса и автомобилна състезателка Жаклин Евънс – единствената жена, взела участие в IV Pan-American Race през 1953 г. в Мексико и др. (Любопитно е, че върху последно-споменатия автомобил е изрисуван образът на Ева Перон – в знак на почит към аржентинската актриса и политик). В колекцията на г-н Моллов са представени също и модели на спортни коли и други моторни превозни средства, участвали в най-известните и тежки автомобилни състезания на планетата. Сред тях са и две от колите, управлявани от българската състезателна легенда Илия Чубриков. Те са подарени на  собственика на колекцията – лично от пилота,  заедно със специално посвещение.

  Прочети още:
  Тест за способност за шофиране на хора над 70 години на всеки 5 години в ЕС!

  Царско наследство

  Акцент в изложбата е макет на двигател Austro Daimler AD6 200, подарен на българския цар Фердинанд, вероятно от едноименната компания, която след 1905 г., освен бензинови двигатели, проектира двигатели за дирижабли и други ранни въздушни транспортни средства, а след избухването на Първата световна война –  и  авиационни двигатели. Експонатът е собственост на музея. Експозицията ще очарова не само на децата и запалените колекционери, но и всички, които се интересуват от развитието на превозните средства. Посетителите ще имат възможността да си направят снимки със специално изработена фоторамка с  приблизително реалните размери на известна марка автомобил.

  Свързани публикации

  Оставете коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

  Най-нови

  AUTOCLUB.BG във Facebook

  Facebook Pagelike Widget

  Спорт