728 x 90

Mercedes Sustaineer е електрически бус със соларни панели на покрива

Ванове, които са климатично неутрални, произвеждат си собствено зелено електричество и могат активно да подобрят качеството на въздуха в градовете. Това е визията на Mercedes-Benz Vans за устойчиви градски доставки на бъдещото, която представя със своя прототип Sustaineer. Това е напълно електрическия ван, базиран на Mercedes-Benz eSprinter, който съчетава разнообразие от иновативни решения, чиято цел

Ванове, които са климатично неутрални, произвеждат си собствено зелено електричество и могат активно да подобрят качеството на въздуха в градовете. Това е визията на Mercedes-Benz Vans за устойчиви градски доставки на бъдещото, която представя със своя прототип Sustaineer. Това е напълно електрическия ван, базиран на Mercedes-Benz eSprinter, който съчетава разнообразие от иновативни решения, чиято цел е да повишат качеството на живот в градовете, да опазят ресурсите и  околната среда, както и да подобрят здравето и безопасността на водача и другите участници в движението.

Нововъденията, които демонстрира Sustaineer включват филтри за фини частици в предната част и в долната част на купето, соларен панел на покрива, компоненти, изработени от рециклирани материали, както и отоплителна система с висока ефективност, съсредоточавайки се върху тялото на водача. Иновациите и техническите решения, с които е оборудван Sustaineer, са проектирани така че да могат да бъдат приложени в серийно производство и използването им в автомобили на Mercedes-Benz Vans да е постижимо.

Sustaineer демонстрира редица нови подобрения, чиято цел е да намаляват фините прахови частици от износването на гумите, спирачната система и пътната настилка. Това включва два филтъра за прахови частици, разработени в сътрудничество с лидера в тази област MANN + HUMMEL. Единият филтър е разположен в долната част на купето, в областта на задната ос, точно където е най-голямата концентрация на фини прахови частици около автомобила. Вторият филтър е интегриран в предната част и работи в комбинация със съществуващия филтър на купето. Той не само пречиства въздуха около превозното средство по време на шофиране, но също така филтрира праховите частици, когато превозното средство се движи с ниска скорост или се зарежда и е неподвижно. Двата филтъра намаляват емисиите на фини прахови частици в непосредствена близост до автомобила с над 50 процента.

Прочети още:
Рекорд: Porsche Taycan Turbo S е най-бързият сериен електромобил на Нюрбургринг

Sustaineer е снабден и с плоски слънчеви панели с повърхност от 4,8 квадратни метра, които произвеждат максимална мощност от 850 вата. Фотоволтаичната система е постоянно активна и продължава да произвежда енергия, дори когато превозното средство не се ползва. Тази иновация позволява пробегът на автомобила да бъде увеличен с няколко хиляди километри на година като това зависи от интензитета на слънцето, броя на слънчевите дни в годината и други климатични фактори.

Електрическият ван доставя топлината точно там където е необходима – до тялото на водача. Не само воланът, но и предпазният колан в Sustaineer се отоплява. В него са вплетени фини нагревателни нишки с електрическа мощ от 70 вата, като се затопля по-бързо от седалките. Sustaineer използва също рециклирани материали, които демонстрират потенциала на кръговата икономика. Добър пример за това са облицовката на долната част на купето, изработена от рециклиран полипропилен и използвани гуми, както и UBQ пълнеж от рециклирани битови отпадъци.

В допълнение Sustaineer е снабден с дигитална огледална система, вътрешен филтър и интериорно осветление Daylight+ за по-добро здраве и безопасност на водача, както и с камера, която следи за състоянието на пътя и да обмени тази информация с други автомобили, за да се избегнат инциденти при лоша инфраструктура.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *