728 x 90
Error, no Ad ID set! Check your syntax!

През 1995 г. Mercedes прави това V12 комби с мотор от Pagani за султана на Бруней

Различни източници посочват различна максимална мощност, но със сигурност този Mercedes е имал около 550 к.с.

Колкото и голям фен да сте на Mercedes, малко вероятно е наименованието S73 T AMG да ви говори много. От модела са сглобени само 18 бройки, а цели 15 от тях отиват в султана на Бруней в средата на 90-те години на миналия век.

Колко точно е платил Султан Хасанал Болкиах изобщо не е ясно, но поръчката му е била доста конкретна. Искал да получи най-бързото и луксозно комби на света. И го получил под формата на S-Class комби с чудовищен мотор.

Машината се базира на поколение W140 на седана S-Class, но предната част е взета от купето 600SEC. Оформлението на багажника, покрива и задните панели е изцяло индивидуално от Mercedes и никога повече не се появява в серийно производство.

Под предния капак на S73 T AMG е вграден ръчно сглобен 48-клапанов алуминиев V12 двигател M120, който е уголемен от стандартната 6.0-литрова конфигурация до огромен 7.3 литра работен обем. По-късно през същото десетилетие AMG доставя такъв мотор за Pagani Zonda S 7.3.

Различни източници посочват различна максимална мощност, но със сигурност тя е била около 550 к.с. В тези години не много коли могат да се похвалят с такава мощност, а за комбита изобщо не можем и да говорим. Интересното е, че при този автомобил тягата отива само до задните колела.

S73 T разполага и със спортно окачване AMG, селектор на на предавките от въглеродни влакна, 19-инчови алуминиеви моноблокови джанти, модернизирани спирачки и спортен ауспух. Големият комби кораб с петстепенна автоматична трансмисия и с дясно управление.

Съдбата на произведените екземпляри от серията не е известна. Говори се, че голяма част от колекцията на султана е изоставена в състоянието, в което е била през 1998 година, което означава, че трудно може някой от тези автомобили да бъде в движение днес.

Говори се обаче, че AMG все още пази няколко от тези супер комбита „в мазето си“. А що се отнася до бъдещите разработки на дивизията, то в най-скоро време очакваме завръщането на серията 73 с нов хибриден луксозен снаряд на колела.

2 коментари

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

2 Коментари

 • todor
  ноември 23, 2020, 19:47

  tova ne e mercedes,stom darzi volana s dve ratse ,,,,

  Отговор
 • Сз
  ноември 21, 2020, 23:00

  Мотор от Пагани-пак се излагате неподготвени. Пагани купува двигателите си от Мерцедес, Паганъне произвежда двигатели?!?

  Отговор