728 x 90
Error, no Ad ID set! Check your syntax!

Mercedes разработи специални стикери за спасителни операции

При сканиране на QR кода се визуализират схеми, съдържащи всички ключови детайли за дизайна и структурата на автомобила.

Mercedes-Benz е първият автомобилен производител, който разработи стикери за спасителни операции с QR код. Те осигуряват достъп до така наречените цифрови спасителни карти за всеки модел превозно средство, на което са поставени.

При сканиране на QR кода се визуализират схеми, съдържащи всички ключови детайли за дизайна и структурата на автомобила. В случай на инцидент спасителните екипи могат бързо да намерят QR кода и да го разчетат с помощта на смартфон или таблет.

Тази информация е от изключителна важност при изпълнението на спасителни операции. Ако при произшествие има пътници, притиснати в автомобила, най-напред трябва да се изясни къде могат да се поставят спасителните ножици и уредите за разпъване.

След това къде има все още незадействани въздушни възглавници, резервоари или електрически проводници, досегът до които може да застраши спасителите и пътниците. Картата за спасителни операции предоставя тази информация и спестява животоспасяващо време при изваждане на пострадалите от превозното средство.

Прочети още:
Volvo с подробности за бъдещото си технологично развитие

Разработката на Mercedes-Benz е международно призната. Тя е дело на ADAC и VDA (съюз на немската автомобилната индустрия) и целта й е да улесни спасяването на пътниците в автомобила при произшествия.

Тя съдържа специфични скици с необходимата важна информация: модел, конструктивен тип и година на производство, особености на каросерията и детайли по конструкцията, разположение на въздушните възглавници и акумулаторната батерия, както и специфична информация за алтернативен вид задвижване.

Стикерите се разполагат на вътрешната страна на капака на резервоара за гориво, както и върху срещуположната В-колона – две места в автомобила, които статистически установено при повечето пътни произшествия остават почти неповредени.

Както нови, така и по-стари автомобили Mercedes-Benz, произведени след 1990 година могат да бъдат снабдени със стикер за спасителни операции от оторизираните сервизи на Mercedes в София, Пловдив, Бургас и Варна.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *