728 x 90

Новият междуградски автобус Mercedes-Benz Intouro K е хибрид с мощност до 354 к.с.

Междуградският автобус е с отделна 48-волтова система за хибридния модул. Тя се класифицира като нисковолтова технология и е безопасна за използване.

Електромобилността има много аспекти. Докато за градския трафик акцентът е поставен върху изцяло електрическите системи за задвижване, при междуградския транспорт от Daimler Buses разчитат на Mercedes-Benz Intouro с неговия хибриден модул.

Хибридният модул се предлага за всички модели с две оси с автоматична трансмисия от богатата гама Intouro. Той прави своя дебют и в също така новия междуградски Intouro K, с който гамата на Intouro се разширява от една страна с гъвкав и изключително маневрен автобус, а от друга – с икономичен автобус, който има широк спектър от приложения.

Начинът на работа на Intouro хибрид е изключително прост. Допълнителен електродвигател действа като алтернатор по време на фазите на спиране и намаляване на превозното средство, преобразувайки спирачната енергия в електричество. Този ток се съхранява и е на разположение на електродвигателя в подкрепа на двигателя с вътрешно горене, особено при потегляне и ускоряване. Електрическият мотор е интегриран между двигателя с вътрешно горене и автоматичната трансмисия, а мощността му е 14 kW с въртящ момент от 220 Nm.

Токът, генериран от рекуперацията, се съхранява в двуслойни кондензатори (суперкондензатори), които се характеризират с висока плътност на мощността. Системата за съхранение на енергия на Intouro хибрид се състои от два модула. Всеки модул съдържа 16 двуслойни кондензатори. Двата модула заедно имат общ капацитет от 2 Ah.

Друго ключово предимство на Intouro хибрид е, че не се нуждае от сложна мрежа с високо напрежение. Междуградският автобус е с отделна 48-волтова система за хибридния модул. Тя се класифицира като нисковолтова технология и е безопасна за използване.

При разработката на Intouro хибрид инженерите от Daimler Buses са заложили на вече изпитани компоненти, които са намерили своето приложение в успешния Citaro хибрид, като например суперкондензаторите за съхранение на електрическа енергия.

Новият хибриден модул ще отпразнува своя дебют в новия, компактен Intouro K. Той е изключително маневрен с дължина от 10,75 метра и радиус на завой от само 18,34 метра. Това го прави идеален за пътувания в планински райони, по криволичещи пътища или за екскурзии с малки групи.

В същото време Intouro K е пълноценен автобус с всички изключителни характеристики на семейството Intouro. В съответствие с широкия си обхват на приложение, той се предлага в широк спектър от варианти на оборудване.

Intouro K се предлага с мощност на двигателя от 220 kW (299 к.с.) или 260 kW (354 к.с.). Автобусните оператори могат да избират от четири варианта на трансмисията: шестстепенна ръчна скоростна кутия, напълно автоматизирана трансмисия Mercedes-Benz PowerShift или автоматична трансмисия с преобразувател на въртящия момент от Voith и ZF.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *