728 x 90

Възраждането на Jaguar XJ13

XJ13 е една от легендите на Jaguar – автомобилът се ражда през 1966 година и първата състезателна кола на марката с двигател, разположен пред задния мост, както и първата с V12 двигател, дело на компанията. Но XJ13 така и не успява да покаже възможностите си, както в състезанията, все пак е създаден за „24 часа

XJ13 е една от легендите на Jaguar – автомобилът се ражда през 1966 година и първата състезателна кола на марката с двигател, разположен пред задния мост, както и първата с V12 двигател, дело на компанията. Но XJ13 така и не успява да покаже възможностите си, както в състезанията, все пак е създаден за „24 часа на Льо Ман”, така и в серийното производство. Единственият прототип е сериозно повреден по време на тестове, а възстановяването му години по-късно осигурява представянето на XJ13 пред публика през 1973 година.

Сега шотландският тим Ecurie Ecosse обяви, че планира да възроди XJ13 със собствена интерпретация на автомобила, която носи името LM69. Названието е избрано така, че да покаже „идеалната концепция” на XJ13, който през 1969 е трябвало да се състезава срещу Ford GT и първите бройки Porsche 917 в Льо Ман.

LM69 се задвижва от почти точно копие на 5,3-литровия V12 мотор, използван при XJ13. В интерес на истината, версията на двигателя, използвана при XJ13 никога не стига до серийно производство, но следващите V12 мотори на Jaguar, които се използват при успешните серийни модели Е-type и XJ, са базирани точно на този двигател.

В двигателя, както и в целия автомобил са използвани съвременни технологии, уточняват шотландците, затова и няма как да търсим максимално точно възпроизвеждане на оригиналния XJ13.

Каросерията на LM69 е изградена от алуминий и композитни материали, като шасито е специално създадено за модела, а аеродинамиката и гумите са според техническите правила в Льо Ман през 1969.

Производството на LM69 ще е във Великобритания, предвидени са 25 бройки, цената на всяка една от тях ще е 750 000 лири. От Ecurie Ecosse обявиха, че ще се опитат да получат хомологация за LM69 за движение по обществените пътища, но това все още не е потвърдено.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт