728 x 90

Night of the jumps: Люк Акерман е световен шампион по мотокрос фрийстайл

    Люк Акерман е световният шампион по мотокрос фрийстайл за 2019 година. Той спечели последното състезание за сезона за Гран при на България и сложи короната в световните серии. Класата на шампиона Акерман бе неоспорима и почти без конкуренция в Night Of The Jumps или Нощта на скоковете в Арена Армеец в София. Германецът Люк Акерман

    Люк Акерман е световният шампион по мотокрос фрийстайл за 2019 година. Той спечели последното състезание за сезона за Гран при на България и сложи короната в световните серии. Класата на шампиона Акерман бе неоспорима и почти без конкуренция в Night Of The Jumps или Нощта на скоковете в Арена Армеец в София.

    Германецът Люк Акерман наистина е извънземен в скоковете си. Удивителната си серия изпълни два пъти – на квалификациите и на финала, като взриви многохилядната публика. Акерман вече си бе осигурил титлата тъй като водеше в класирането със 129 точки. Втори бе 5-кратният шампион Майкел Мелеро от Испания със 120, но той получи контузия две седмици преди състезанието в София и дойде като съдия.

    Надпреварата между 10-е участника започна с квалификациите. За битката на финала трябваше да останат 6. Това бяха Акерман с 373 т., австралиецът Пат Боудън с 322 т., чехът Филип Подмол с 306 т., Адам Джоунс от САЩ с 304 т., Петер Пилат с 302 т. и Леонардо Фини с 273. Отпаднаха Ханес Акерман, по-малкия брат на Люк, Марк Пиньол, Давиде Роси и Брис Изо.

    От шестимата елитни скачачи на финала, първи на шампионския стол седна Леонардо Фини, който взе 288 т. след 9 скока + един в допълнителното време. След него Петер Пилат извади един от специалните си трикове и взе 312 т. Така се намърда на мястото на италианеца. И чехът не изкара на шампионския стол дълго.

    Там седна американецът Адам Джоунс с 322 точки. Той запази позицията си след изпълнението на малкия Подмол – Филип, който бе най-зле от финалистите с 268 т. Пат Боудън обаче извъртя 4-5 шеметни скока, с които измести американския си колега от стола с 350 точки.

    Всички те обаче бяха далеч от Люк Акерман. Той не само правеше скокове, а летеше пред очите на хилядите зрители в зала Арена Армеец. Събра 372 т. и грабна голямата купа. И 9-те му скока бяха от сложен по-сложен, а допълнителният, последният за вечерта бе двойният бек флип от 17-метравата рампа. Така Гран при на България спечели Акерман, асистиран от Пат Боудън и Адам Джоунс.

    Люк Акерман приключи световния шампионат със 149 точки. Среброто остана за Майкел Мелеро със 120 т., а бронза в шампионата бе за Пат Боуден с 92 точки.

    Допълнителна атракция внесоха съпътстващите състезания. Първото бе Best Whip Competition или шестима състезатели карат един след други и се елиминират по двойки. До финала достигнаха Марк Пиньол, който отстрани Филип Подмол.

    Другото ново състезание в програмата бе Synchro Competition или синхронни скокове по двойки. Имаше три дуета – италиански с Роси и Лео Фини, Брис Изо и Ханес Акерман, а също Адам Джоунс и Филип Подмол. Всички изпълниха по 4 скока Джоунс и Подмол спечелиха купата, като победиха италианците.

    Шампионът Люк Акерман сподели: „ Много съм щастлив от победата в София и най-вече от Световната титла. Сбъднах още една моя мечта. Беше много тежък сезон, но се радвам ,че завършва по този начин. Благодаря на страхотната публика в България!"

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт