728 x 90

Концерните PSA и FCA се договориха за сливане

    Подготовката за обединението на концерните Fiat Chrysler Automobiles и PSA Group, за което беше съобщено преди месец-два, отива към завършване след като двете страни подписаха официално съглашение, предвиждащо равноправно участие на двата партньора (50/50) в новия алианс. Както и беше планирано, щаб-квартирата на новообразувания автомобилен гигант ще бъде разположена в Нидерландия, а шеф ще бъде

    Подготовката за обединението на концерните Fiat Chrysler Automobiles и PSA Group, за което беше съобщено преди месец-два, отива към завършване след като двете страни подписаха официално съглашение, предвиждащо равноправно участие на двата партньора (50/50) в новия алианс. Както и беше планирано, щаб-квартирата на новообразувания автомобилен гигант ще бъде разположена в Нидерландия, а шеф ще бъде сегашният президент на групата PSA Карлос Таварес.

    Председател на управата ще стане Джон Елкан от концерна FCA. Новообразуваният алианс ще стане четвъртия по величина автопроизводител с света: общият обем на производство към момента достига 8,7 млн автомобили годишно, доходът – €170 млрд, а оперативната печалба – €11 милиарда.

    Една от главните цели на обединението Таварес нарече същественото съкращаване бройката на автомобилните платформи и семействата двигатели – по план след няколко години две трети от всички продавани автомобили от алианса ще бъдат построени върху само от две модулни платформи: компактна и средноразмерна. Общо алиансът ще включва четиринайсет автомобилни бранда: от страна на PSA това са Peugeot, Citroen, Opel, Vauxhall и DS, а от страна на FCA – Fiat, Abarth, Alfa Romeo, Lancia, Maserati, Chrysler, Dodge, Jeep и Ram.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт