728 x 90

БМВ – новото за лято 2013 г.

    Малко повече от година преди влизането в сила на нормата за вредни емисии EU6 през септември 2014 година BMW увеличава броя на моделите, които още сега отговарят на тези по-строги изисквания. Още от лятото на 2013 година почти всички модели с BMW TwinPower Turbo бензинови двигатели серийно ще отговарят на нормата EU6. Освен това гамата

    Малко повече от година преди влизането в сила на нормата за вредни емисии EU6 през септември 2014 година BMW увеличава броя на моделите, които още сега отговарят на тези по-строги изисквания. Още от лятото на 2013 година почти всички модели с BMW TwinPower Turbo бензинови двигатели серийно ще отговарят на нормата EU6. Освен това гамата от модели на BMW ще бъде допълнена с нови варианти на BMW Серия 1 и BMW Серия 3 със задвижване на всички колела. Още по-висока ефективност се гарантира от иновативните функции, които могат да бъдат ползвани в комбинация с режима ECO PRO. Допълнителна радост от шофирането гарантира и функцията Launch Control, която вече ще се включва серийно при осемстепенната спортна автоматична трансмисия. Обхватът на BMW ConnectedDrive е разширен и допълнен с нови функции, като благодарение на интелигентната свързаност е постигнато значително оптимизиране на комфорта, сигурността и ползването на развлекателните функции в автомобила.

    Двигатели покриващи нормата EU6 във  всички моделни семейства
    Технологията BMW TwinPower Turbo в бензиновите двигатели на BMW осигурява не само по-висока радост от шофирането при по-нисък разход на гориво, но и създава идеални предпоставки за оптимизирането на вредните емисии. Още от лятото на 2013 година голяма част от оборудваните с този технологичен пакет бензинови двигатели на марката серийно ще покриват изискванията на влизащата в сила от септември 2014 година норма за вредни емисии EU6. В началото на моделната 2014 година BMW M автомобилите, както и шестцилиндровите модификации на BMW Z4 също ще отговарят на EU6. Успоредно с това се увеличава и броят на дизеловите модели, които – също серийно – ще бъдат оборудвани с технологията BMW BluePerformance и по този начин ще отговарят на изискванията на EU6.
     
    Интелигентното двойно задвижване BMW xDrive за още модели от BMW Серия 1 и BMW Серия 3
    Офанзивата за увеличаване на актуалните модели със задвижване на всички колела продължава с пет нови модела, които от лятото на 2013 година могат да бъдат оборудвани с най-интелигентната система BMW xDrive. Перманентното двойно задвижване с електронно управление оптимизира не само сцеплението и стабилността по курса при всякакви метеорологични и пътни условия, но и динамиката на управлението в завои. В бъдеще системата може да бъде поръчана за BMW 118d xDrive (3 врати) и BMW 118d xDrive (5 врати), както и новите модели BMW 318d xDrive Седан и BMW 318d xDrive Туринг, задвижвани от четирицилиндров дизелов двигател с мощност 105 кВт/143 к.с. От лятото на 2013 година стартира и производството на върхов дизелов модел на BMW Серия 3, който също ще бъде оборудван с BMW xDrive. При BMW 335d xDrive Седан мощността от 230 кВт/ 313 к.с. на редовия шестцилиндров дизелов двигател ще се разпределя между предните и задните колела в зависимост от ситуацията на пътя. BMW 335d xDrive Седан серийно ще се оборудва с осемстепенна автоматична трансмисия.

    Оптимално ускорение : осемстепенна спортна автоматична трансмисия с Launch Control
    Изключително ефективната и в същото време бърза и комфортна осемстепенна автоматична трансмисия вече се предлага за всички моделни семейства на BMW. В бъдеще по желание за още по-интензивен израз на спортния й характер тя ще бъде допълнена с новата функция Launch Control, която досега се предлагаше само при автомобилите BMW M. Launch Control позволява ускорение с оптимизирано сцепление и максимална динамика. За целта водачът трябва да активира режим DTC на системата за стабилност DSC, да избере позиция S на трансмисията, да натисне силно педала на спирачката и в същото време да натисне докрай педала на газта. След освобождаване на спирачката автомобилът ускорява без загуба на сцепление и с максимално възможно оползотворяване на мощността на двигателя. Ускорението продължава докато водачът натиска педала на газта. Спортната автоматична трансмисия включва и лостчета за превключване на волана, специфичен селектор и особено динамична характеристика на превключването, която осигурява подчертано спортни характеристики и при междинни ускорения.

    BMW EfficientDynamics: режимът ECO PRO вече с функция за „безмоторно” (cruising) движение и предвиждащ асистент
    С новите, предлагани досега само за BMW Серия 7 функции на режима ECO PRO безмоторно” (cruising) движение и предвиждащ асистент, BMW разширява възможностите за особено ефективно движение чрез интелигентно управление на енергията. При всички модификации на BMW Серия 1, BMW Серия 3, BMW Серия 5 и BMW Серия 6, които опционално могат да бъдат оборудвани с осемстепенната автоматична или осемстепенната спортна автоматична трансмисия, от лятото на 2013 година може да се ползва и функцията за „безмоторно” движение. При скорости между 50 и 160 км/ч в режим ECO PRO двигателят се отделя от задвижването в момента, в който водачът отнеме газта и не започне спиране. Това позволява на автомобила да продължи движението си по инерция без ефекта на моторната спирачка и при минимален разход на гориво. Още по-интензивно се подпомага ефективното шофиране и в комбинация с опционалната навигационна система Professional. При активирано водене по маршрута новият предвиждащ асистент подсказва на водача идеалният момент за отнемане на газта преди завоите и ограниченията на скоростта. По този начин за пръв път се постига свързване на технологиите BMW EfficientDynamics и BMW ConnectedDrive в рамките на интелигентното управление на енергията – като резултатът е още по-голямо увеличение на икономиите на гориво, реализирани при движение в режим ECO PRO.

    BMW ConnectedDrive: нови опции и разширени функции
    От лятото на 2013 година поредното обновяване и разширяване на програмата BMW ConnectedDrive ще осигури нови стандарти по отношение на възможностите за свързаност на автомобила с околния свят. Новите опции и разширените функции ще позволят още по-ефективна работа на различните системи. Въведените ексклузивно при BMW Серия 7 опции Driving Assistant и Driving Assistаnt Plus ще бъдат предлагани с нова функционална структура и за други модели на BMW. Пакетът за сигурност Driving Assistant включва предупреждение при напускане на платното, както и система за разпознаване на пешеходци и предупреждение за опасност от сблъсък със спирачна функция. Системата регистрира движещите се отпред автомобили, а при скорост до 60 км/ч и пешеходците, които се намират по курса на автомобила. При разпознаване на потенциално опасна ситуация водачът бива предупреден за нея с визуални и звукови сигнали. Едновременно с това, за да се съкрати спирачния път при евентуална опасност или инцидент се подготвя и спирачната система на автомобила. При скорост до 60 км/ч се активира и аварийно спиране със средна интензивност, за да може да се намали скоростта и водачът да бъде предупреден за критичната ситуация. Още по-всеобхватна подкрепа се гарантира от Driving Assistant Plus. Системата комбинира активния автопилот с функция Stop & Go и Driving Assistant и по този начин осигурява още по-висок комфорт при натоварено движение и задръствания. При скорост до 210 км/ч водачът може да повери на системата поддържането на необходимата дистанция. Комбинацията от предна камера и всеобхватни радарни сензори регистрира движещите се отпред и неподвижните автомобили. Ако водачът не реагира на предупреждението за опасност от сблъсък, Driving Assistant Plus автоматично спира автомобила с максимално възможното отрицателно ускорение. Предлаганата като отделна опция система за предупреждение при смяна на платното в бъдеще може да бъде ползвана при скорост над 20 км/ч. Системата регистрира движението в така наречения „мъртъв ъгъл” в съседната лента и предупреждава при потенциално опасни ситуации при изпреварване.
    Ползването на опционалния BMW Head-Up дисплей вече също е по-атрактивно благодарение на допълнителните функции. Системата, която пълноцветно проектира важна за пътуването информация върху предното стъкло, вече може да бъде допълнени с нови индикации. В директното зрително поле на водача вече могат да бъдат изобразявани и списъците с телефонни номера и развлекателната система на автомобила. По този начин водачът може да ползва тази информация, без да отклонява погледа си от пътното платно. За всички модели от BMW Серия 5, BMW Серия 6 и BMW Серия 7 от лятото на 2013 година опционално ще се предлага и новото поколение на системата за нощно виждане BMW Night Vision, която освен разпознаването на пешеходци и животни при моделите на BMW Серия 5 и BMW Серия 7 е разширена в функцията Dynamic Light Spot. Системата осигурява видео изображение в реално време, на което хората, животните и другите излъчващи топлина обекти се изобразяват на контролния дисплей дори и когато се намират извън светлинния сноп от фаровете, като освен това предупреждава и при опасност от сблъсък. Dynamic Light Spot се генерира от специален фар, който насочва светлинен лъч върху разпознатия човек или животно и по този начин привлича вниманието на водача върху евентуалните опасности. Допълнително е разширена и гамата от функции на опционалниото оборудване Active Protection. В критични ситуации този пакет от мерки за сигурност с множеството си функции допринася за намаляване на последствията от евентуален инцидент. За тази цел се затварят страничните прозорци и панорамния стъклен покрив, предпазните колани на предните седалки се обтягат, а облегалката на седалката на пътника до водача се изправя. Active Protection включва и асистент за умората на водача, който анализира поведението му зад волана и при необходимост предлага кратка почивка. Препоръката за почивка е във вид на графичен символ на контролния дисплей.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт