728 x 90

Renault Clio стана най-популярен автомобил в Европа

На европейския автомобилен пазар има нов бестселър. Volkswagen Golf, който дълго време беше на първото място по нивото на продажби, през февруари 2020 г. отстъпи лидерството на своя френски опонент Renault Clio – вече начело на рейтинга. В интерес на истината трябва да се отбележи, че победата френския компакт не е толкова категорична. По данни

На европейския автомобилен пазар има нов бестселър. Volkswagen Golf, който дълго време беше на първото място по нивото на продажби, през февруари 2020 г. отстъпи лидерството на своя френски опонент Renault Clio – вече начело на рейтинга.

В интерес на истината трябва да се отбележи, че победата френския компакт не е толкова категорична. По данни на JATO Dynamics през миналия месец Renault Clio са си купили 24 914 човека, докато VW Golf са избрали 24 735 клиенти, което е само 179 хора по-малко.

Аналитиците също така отбелязват, че двата модела, независимо от първите две места в рейтинга, се сблъскват с намаленото търесене – продажбите на Renault Clio спаднаха с 4%, а Volkswagen Golf сс цели 21%. В Топ 5 се намират модели, които обаче февруари започнаха да се продават по-добре – това са Peugeot 208 (+7%), Opel Corsa (+7%) и Fiat Panda (+10%). Трябва да се отбележи, че независимо от масовото увлечение по кросоувърите, то в Европа през февруари най-много са се продавали хечбеци.

Според JATO Dynamics, общо през последния зимен месец в Европа са били закупени 1 063 264 нови леки коли, което е със 7% по-малко от февруари 2019 г. (1 143 852 бр.). Това е най-ниският показател от 2015 г. насам, когато бяха продадени 955 113 нови автомобила. В Топ 10 на този рейтинг попаднаха марките Volkswagen, Peugeot, Renault, Mercedes, Ford, Toyota, Skoda, BMW, Audi и Fiat, като само японците и баварците бележат ръст, а италианците са на "нула".

 

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт