728 x 90

Българска експедиция замина за долината Чаракуза в Пакистан

Четирима български алпинисти са амбицирани да проправят изцяло нов маршрут към четиристенната пирамида на връха „Nayser Brakk“ в Пакистан. Николай Петков и Руслан Вакрилов от АК “Планинец”, Дойчин Боянов – СК “Вертикален свят” и Венцислав Костов от АК „Млад дихател“ имат шанс да бъдат първите български катерачи, стъпили на върха. Само 10-тина души в света

Четирима български алпинисти са амбицирани да проправят изцяло нов маршрут към четиристенната пирамида на връха „Nayser Brakk“ в Пакистан. Николай Петков и Руслан Вакрилов от АК “Планинец”, Дойчин Боянов – СК “Вертикален свят” и Венцислав Костов от АК „Млад дихател“ имат шанс да бъдат първите български катерачи, стъпили на върха. Само 10-тина души в света са успели да го покорят. Причината е, че високият 5200 метра „мъник“ е с почти отвесни, изцяло скални стени, което го прави изключително сложен технически за изкачване.
 
„Идеята ни е да прокараме нов маршрут по „Nayser Brakk“ или по някой от околните ненаименувани върхове. Ще катерим по изцяло скален терен, в отвес (т.нар. big wall). Техническата сложност на този вид катерене е много по-висока, изискват се специални технически умения за изкачване по такъв терен“, разказа Руслан Вакрилов.

Трасето, което се очаква да изкачат нашите алпинисти ще е с дължина около 1000 метра, каквото е отстоянието от ледника до върха. „Искаме да го направим в максимално чист стил, което ще рече със свободно катерене и минимално използване на изкуствени опорни точки“, допълни още Вакрилов.

Експедиция в долината Чаракуза ще продължи около месец. В състава ѝ са едни от найопитните ни алпинисти. Всеки от тях ни тръгва с по 50 кг. багаж (като в Пакистан теглото ще се увеличи), който включва екипировка, лични вещи, специализирана храна и снимачна техника. Участието на Руслан Вакрилов е подкрепено от „Оргахим“ с премиалния бранд интериорни бои SPIRIT.
 
„Решихме да подкрепим Руслан и по този начин да допринесем за осъществяването на българската експедиция в Каракорум, защото вярваме в духа на тези момчета. Предизвикателството да стигнеш до върха, дори когато е изключително трудно, заслужава респект. Духът е предпоставка за успех“, каза маркетинг мениджърът на компанията Емил Кунчев.

Ето кои са участниците в експедицията: Николай Петков и Дойчин Боянов са едни от най-опитните алпинисти в България, с множество премиерни изкачвания по трудни стени и върхове. Николай Петков е участник в първата българска експедиция на Еверест през 1984 г, когато е направен пълен траверс на върха, с изкачване по “Жестокия път” по западния гребен и слизане през южното седло.

Дойчин Боянов има зад гърба си множество премиери в Каракорум и на Антарктида, както и осемхилядниците Нанга Парбат, Гашербрум 1 и Еверест без кислород. Венцислав Костов е натрупал опит в катеренето по дълги стени в Йосемити и в планините на Европа и Азия, а Руслан Вакрилов е фотограф и катерач, участник в експедициите Гранитни Алпи и Опашката на Дракона, Патагония (2015-2016г), чиято обща цел беше изкачване на Серо Торе и премиерни маршрути в Патагония. Експедицията е посветена на 90 години организирано алпийско движение в България и е с подкрепата на Българската федерация по катерене и алпинизъм.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт