728 x 90

Продават уникално Ferrari F40 Competizione с 1000 к.с.

    Известната аукционна къща RM Sotheby’s този път без преувеличение надмина себе си и продава на търг една от най-забележителните машини, които някога е предлагала на своите клиенти. Става дума за Ferrari F40 Competizione – един от десет произведени екземпляра с единствени по рода си особености по отношение на цветовото оформление и техниката. Нито един от

    Известната аукционна къща RM Sotheby’s този път без преувеличение надмина себе си и продава на търг една от най-забележителните машини, които някога е предлагала на своите клиенти. Става дума за Ferrari F40 Competizione – един от десет произведени екземпляра с единствени по рода си особености по отношение на цветовото оформление и техниката. Нито един от останалите произведени автомобили от серията не е в сравнима конфигурация и не може да се похвали с подобна състезателна история. Освен всичко останало автомобилът има и разрешение за движение по цивилните пътища.

    Още от 80-те години F40 се превръща в един от най-легендарните спортни модели на всички времена и краси стените на куп детски стаи и гаражи под формата на плакат. Първоначално моделът не е създаден за състезания, но Ferrari все пак прави доработка заедно с Michelotto и така на бял свят се появяват 19 бройки Ferrari F40 LM, които отговарят на регламента на IMSA, седем F40 GT за Italian Supercar Championship и още седем автомобила с абревиатурата GTE за BPR Global GT Series.

    Наличният за продажба автомобил има номер на шасито 80782, произведен е през 1989 година и е преправен за състезателни цели едва три години след направата му. Процесът преминава през няколко еволюционни фази. Най-напред боядисаният първоначално в класическо червено спортен автомобил получава състезателно окачване, нови инструменти в интериора, по-добри спирачки и жълто лаково покритие от Cavallino Tuning в Нидерландия. Първоначално по разполагащия с 478 к.с. V8 Biturbo двигател не са правени промени.

    В средата на 90-те колата попада при G-Tex във Великобритания, където автомобилът получава увеличена до 700 к.с. – това става със сътрудничество с Michelotto, които се грижат за състезателните подобрения по F40. Автомобилът излиза по състезателните трасета и се управлява от Дейвид Хард и Майк Хизманс в рамките на надпревари от серията Ferrari/Porsche Challenge. Самият Дейвид Харт предприема още модификации по колата, докато през 1997 година тя е продадена на състезателя и колекционер Майкъл Опри.

    При него F40 претърпява още подобрения и участва в доста на брой състезания, докато през 2006 година отново сменя собственика си. През 2009 година автомобилът се връща при Ferrari и претърпява пълна реставрация. В Маранело F40 получава сегашния си цвят (Nardo сиво), сини карбонови седалки и сервизна инспекция на стойност 123 000 евро. В зависимост от настройките, днес V8 двигателят генерира между 700 и 1000 конски сили. Със сигурност този екземпляр от F40 Competizione ще бъде продаден на баснословна цена, но пък парите си заслужават – подобен уникат е инвестиция, която тепърва ще увеличава още повече стойността си.

    Източник: AMS.bg

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт