728 x 90

Нощта на скоковете наближава

    Мотокрос фрийстайл шампионатът на планетата може да завърши с нови световни рекорди в "Арена Армеец София" На 17 декември вечерта зрителите в зала "Арена Армеец" ще гледат уникална екстремна надпревара с мотоциклети на финала на световния фрийстайл шампионат. Стойка на ръце само върху кормилото с вертикално положение на мотоциклета, пълно задно салто, краката изпънати назад

    Мотокрос фрийстайл шампионатът на планетата може да завърши с нови световни рекорди в "Арена Армеец София"

    На 17 декември вечерта зрителите в зала "Арена Армеец" ще гледат уникална екстремна надпревара с мотоциклети на финала на световния фрийстайл шампионат. Стойка на ръце само върху кормилото с вертикално положение на мотоциклета, пълно задно салто, краката изпънати назад с едната ръка върху кормилото, а с другата върху седалката са някои от триковете, които ще изпълнят майсторите на най-трудната и опасна надпревара на колела във въздуха. Акробатичните номера носят вцепеняващите имена като "цунами", "сърдечен удар", "целувката на смъртта", "мъртвец" и др. Очаква се в София 8-те пилоти- участници в екстремната дисциплина да направят и опити за подобряване на световни рекорди. В момента рекордът за най-висок скок е 11 м, каза днес на пресконференция предеседателят на организационния комитет Румен Петков. За първи път тази година тук официално ще бъдат короновани двама шампиони – световният и европейският. Във временното класиране на фрийстайл световния шампионат водач е чилиецът Хавиер Вийегас, следва го французинът Реми Бизуар, трети е испанецът Хосе Мираейс. Шампионатът се провежда в 12 кръга годишно. От 2001 г. насам са организирани над 120 събития под името NIGHT OF THE JUMPS /нощта на скоковете/ пред около 1,2 млн. фенове.
    На 13-ти този месец, след баскетболния мач между "Лукойл" и "Остенде", веднага ще започне подготовката на трасето в залата. На място ще бъдат стоварени 3000 кв.м. текстил, още толкова шперплат, 1800 т пясък, 2 камиона с осветление. Разходите на домакините от БФ Мотоциклетизъм са близо 300 хил. лв. Средствата са осигурени поравно от спонсори и от държавата със специалното съдействие на премиера Бойко Борисов. За нощта на скоковете са поканени доста ВИП гости от Министерския съвет, Народното събрание, бившият и новият президент на страната Първанов и Плевнелиев, всички досегашни министри на спорта, както и  академичното ръководство на Националната спортна академия.
    Ако родната федерация получи отлична оценка за своя дебют като организатор на мотокрос фрийстайл финалния кръг, догодина отново ще кандидатства пред Международната федерация по мотоциклетизъм, заяви президентът на централата Богдан Николов. Засега ръководителите на най-успешния и бързо развиващия се български спорт не могат да прогнозират дали след няколко години ще гледаме наш състезател във фрийстайл сериите. Необходими са много пари и специални условия за тази дисциплина, а федерацията с мизерни средства и огромни усилия се стреми всяка година да има представители на световния и европейски връх в основните дисциплини – мотокрос, супермото, писта и ендуро, обобщи Румен Петков.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт