728 x 90

Мартин Чой с 24-а титла в България

През уикенда на прочутата писта в Долна Митрополия се проведе последният кръг от републиканския шампионат по мотоциклетизъм. Над 5000 души наблюдаваха състезанията от трибуните и подкрепяха своите фаворити. С най-голям интерес беше проследена надпреварата в кралския клас 1000cc. По време на предварителните квалификации вчера Мартин Чой (с BMW) реализира най-добра обиколка за 1:31,956 минути и

През уикенда на прочутата писта в Долна Митрополия се проведе последният кръг от републиканския шампионат по мотоциклетизъм. Над 5000 души наблюдаваха състезанията от трибуните и подкрепяха своите фаворити.

С най-голям интерес беше проследена надпреварата в кралския клас 1000cc. По време на предварителните квалификации вчера Мартин Чой (с BMW) реализира най-добра обиколка за 1:31,956 минути и това го постави на челно място в стартовата решетка. От втора позиция стартира основният му опонент за титлата Ангел Караньотов (Ducati), а от трета Петър Важаров (Honda). Общото класиране преди заключителния кръг предвещаваше много оспорвана битка, тъй като Караньотов водеше с 4 точки, задължавайки Мартин да стане пръв в последното състезание, ако иска да запази короната в кралския клас.

Точно така и стана. И тримата състезатели в челната тройка стартираха отлично. Караньотов успя да дръпне още в първия завой и да оглави за кратко колоната, но на третия завой Мартин го сряза и отново пое лидерството. Позициите на тримата останаха непроменени до финиша, но адреналинът беше на ниво през цялото време, заради късата дистанция между Чой и Караньотов. Свидетелство за това е и разликата в най-бързите им обиколки – 1:31.180 за Мартин и 1:31.292 за Караньотов.

Това беше последният старт на Мартин Чой за този сезон. Сега му предстои почивка и подготовка за догодина. Успешната защита на титлата е поредната перла в короната на българския шампион. Той вече има зад гърба си общо 24 републикански титли, няколко балкански и редица европейски. Мартин е и единственият активен български мотоциклетист, който вече няколко поредни години взима участие в Световния шампионат по издръжливост, където си опонира с имена от върховете на световната ранглиста.

На въпроса – "Как се чувстваш след победата", Мартин Чой отговори: – „След победа винаги се чувствам добре. Най-вече защото съм оправдал доверието на отбора ми и на хората, които ни подкрепят. Посрещам зимния сезон със смесени чувства. Не обичам да отсъствам дълго от пистата и се старая да си намирам заместители. Например, често можете да ме видите на картинг пистата в София Ринг мол, където преподавам мини-мото на любители. Все пак много се радвам, че ще имам време да се възстановя напълно и да прекарвам повече време с дъщеря ми.“

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт