728 x 90

Scania с богат логистичен опит в хранително-вкусовата промишленост

    Храните и хранителните продукти винаги са пътували. Понякога на няколко километра от фермата до ресторанта или магазина, понякога – далеч от мястото, където са произведени. Ограниченията, породени от транспорта, съхранението или консервирането все повече са част от миналото на търговията с храни. Днес мислим за това как най-бързо, ефективно, чисто и икономично да доставим храната

    Храните и хранителните продукти винаги са пътували. Понякога на няколко километра от фермата до ресторанта или магазина, понякога – далеч от мястото, където са произведени.

    Ограниченията, породени от транспорта, съхранението или консервирането все повече са част от миналото на търговията с храни. Днес мислим за това как най-бързо, ефективно, чисто и икономично да доставим храната от производителя до трапезата на потребителите.

    Интелигентни технологични решения намаляват оперативните разходи и подобряват ефективността на веригите за доставки, което е важно за всички бързооборотни стоки и свързаните с тях услуги. Възможностите за „чиста бързина на доставките“ и прехода към устойчива транспортна система представя шведският производител Scania в рамките на Месомания, Светът на млякото, Булпек, Интерфуд & Дринк, Салон на виното и #Retail Show. Най-голямото изложение в хранително вкусовата промишленост и ритейл сектора се провежда от 6 до 9 ноември в Интер Експо Център в София.

    „За нас бъдещето на доставките е в създаването на устойчиви транспортни системи. Преходът към устойчивост излиза отвъд границите на тежкотоварното производство. За да стимулираме промяната, се нуждаем от партньори, които да предоставят на транспортната екосистема инфраструктура както за възобновяеми горива, така и за електрификация. Изграждаме връзки и взаимоотношения между клиенти, доставчиците на метан, фирмите-потребители на транспортни услуги и общините, които да превърнат „чистите“ доставки в цялостна и завършена транспортна система“, каза изпълнителният директор на Скания България Петър Дончев.

    Скания разполага с най-широката гама от превозни средства с алтернативно гориво на пазара. Преди дни завърши мащабно роуд шоу под мотото „Устойчивост! Сега и Отвъд хоризонта!“, което показа в 7 града в България най-модерните тежкотоварни превозни средства, работещи на метан (CNG), подходящи както за градска дистрибуция, така и за регионален и международен транспорт. Освен представяне и тест драйв на високотехнологичните возила, бяха демонстрирани успешни модели за доставки, които постигат едновременно безопасност за околната среда и рентабилност за бизнеса на транспортните компании и дистрибутори.

    Разходът на гориво на тежкотоварните автомобили, работещи на метан, е значително по-нисък, в сравнение с дизеловите, при запазени работни характеристики. Пробегът с едно зареждане на резервоара е над 500 км. Клиенти, които ползват камиони на CNG на Скания са изчислили, че спестяването стига е между 600 и 1000лв. на месец през пробег около 10 000 км.

    Транспортът продължава да бъде един от големите замърсители на въздуха – той е най-големият източник на азотен оксид – 39% и от значимите на фини прахови частици – 13%. Разчетите на инженерите на Скания показват, че в зависимост от вида алтернативно гориво – биогаз или природен газ, въглеродните емисии могат да бъдат намалени с 15 до 90%. И двете алтернативи намаляват наполовина емисиите на азотен оксид и с 40 на сто емисиите на прахови частици.

    Същевременно двигателите на метан са изключително тихи – под 72 dB(A) шум, което е важно за работа в градска среда – за градска дистрибуция, почистване, превоз на пътници и др. Две от големите вериги хранителни магазини вече зареждат търговските си обекти с камиони на метан. Ако сте любопитни, научете повече на щанда на Скания – А9, зала 1, Интер Експо Център, 06-09 ноември 2019 година.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт