728 x 90

ZF представи външна въздушна възглавница

    Досега въздушните възглавници за безопасност, поставяни извън автомобила, се използваха само за защита на пешеходци. Пионер през 2012 г. стана Volvo V40, а след няколко години беше последван от Land Rover Discovery Sport. След това такава система се появи в моделите Subaru Impreza за японския пазар. Тази технология включва появята на въздушна възглавница при нужда

    Досега въздушните възглавници за безопасност, поставяни извън автомобила, се използваха само за защита на пешеходци. Пионер през 2012 г. стана Volvo V40, а след няколко години беше последван от Land Rover Discovery Sport.

    След това такава система се появи в моделите Subaru Impreza за японския пазар. Тази технология включва появята на въздушна възглавница при нужда след повдигане на капака и предпазва от удар в предното стъкло.

    Сега ZF реализира съвсем друга "хрумка": новата система Proactive Side Impact Protection е призвана да защитава автомобила при страничен сблъсък. Такива въздушни възглавници са поставени под праговете на купето и се отварят миг преди удара.

    Куполът с обем 280-400 литра (в зависимост от размера на самата машина) се надува до нивото на бронята примерно за 150 милисекунди и закрива цялото пространство между колелата. Теоретично такава въздушна възглавница може да се постави и на други места (например, под бронята), но най-голяма ефективност тя е показала именно при защита от страничен удар.

    За разлика от възглавниците за безопасност в салона, такъв еърбег е направен от по-як материал и за неговото отваряне са нужни по-мощни пиропатрони. Но от ZF казват, че това не е основен проблем при тази разработка. Повече от седем години са отишли за създаването на специални високочувствителни датчици и система за управление, която може навреме да разпознава приближаващия автомобил и същевременно да изключи лъжливо сработване, когато той все пак успее да спре на няколко сантиметра от борда.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт