728 x 90

Изложба на Цветан Кръстев в САМСИ от 23 януари до 1 март

Изложба "Игри с очевидността и субективните ограничения" с творби на Цветан Кръстев ще бъд открита на 23 януари, четвъртък, от 18:30 ч. в САМСИ (софийски арсенал) на бул. "Черни връх" №2. Експозицията от видео арт, oбекти, текст, инсталация и документация на пърформанси включва произведения, създадени от началото на 1980-е до днес, и ще може да

Изложба "Игри с очевидността и субективните ограничения" с творби на Цветан Кръстев ще бъд открита на 23 януари, четвъртък, от 18:30 ч. в САМСИ (софийски арсенал) на бул. "Черни връх" №2. Експозицията от видео арт, oбекти, текст, инсталация и документация на пърформанси включва произведения, създадени от началото на 1980-е до днес, и ще може да бъде видяна до 1 март.

Това е първото самостоятелно представяне на Цветан Кръстев в София с куратор Павлина Младенова. Художникът гостува в САМСИ в рамките на проекта „Автобиография“ от програмата на музея за документиране на съвременно изкуство.

Цветан Кръстев живее и работи във Варна, което превръща морето в основен пълнител на визуалните му идеи. „Четейки“ обкръжението, авторът абсорбира обективната истина, деконструира я на мета-ниво и я представя в работата си чрез поредица от нерационални елементи и непознати дефиниции до степен, в която смисълът се измества и възможното тълкуване става многостранно.

Това е една игра на финно преформатиране на очевидността и манипулирането на нейните субективни ограничения чрез транс-ексцентрични и хумористични интерпретации. По време на тази игра се прилагат имагинерни асоциации и идиосинкретични правила. Често те отразяват усещането за провокиране и иронизиране на рамкираните ситуации от всекидневието, които биха останали незабелязани в първоначалния им контекст.

Цветан Кръстев е роден през 1961 г. във Варна. Завършва Художествената гимназия в Казанлък през 1980 година. Работи в областта на концептуалното изкуство. Създава лендарт, живопис, пърформанс, инсталации, видео арт и др.

Той е един от основателите на легендарния клуб „Вар(т)на“ (Варна, 1996), заедно със Веселин Димов и Владимир Иванов. Един от основателите и организаторите на Международния фестивал за късометражно кино „Карантината“ (Варна, 2014). Участвал е в множество изложби, фестивали, биеналета и форуми на съвременното изкуство в България и чужбина.

 

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт