728 x 90

Със снимки на Ледения континент “Писма от Антарктида” е прецедент в световното кино (трейлър)

Част от снимките на новия български филм “Писма от Антарктида” са направени на Антарктида, което е прецедент в световното игрално кино. Кадрите са заснети от Румен Василев, докато основният оператор Мартин Димитров паралелно подготвя филма в София. Те са реализирани в рамките на три седмици при работни температури от -10 градуса по Целзий с вятър.

Част от снимките на новия български филм “Писма от Антарктида” са направени на Антарктида, което е прецедент в световното игрално кино. Кадрите са заснети от Румен Василев, докато основният оператор Мартин Димитров паралелно подготвя филма в София. Те са реализирани в рамките на три седмици при работни температури от -10 градуса по Целзий с вятър.

“Сериозно предизвикателство е работата в неконтролируема среда, времето се сменя драстично само за 15 минути. Трябва да можеш да издържаш на студ и да се справяш с пътуване на кораб в бурно море”, разказва Василев, за когото това е второ посещение на Антарктида.

Допълнителна трудност е и транспортирането на снимачната техника до там, като тя пътува със самолет, кораб и накрая с гумени лодки. Има висок риск да се повреди при намокряне, защото водата там е много солена.

По време на снимките Румен Василев живее в българската полярна мисия заедно с екипа на изследователя проф. Христо Пимпирев, който също участва във филма като себе си. Те чакат цяла седмица появата на буря, което е необходимо за заснемането на подходящите кадри с моторни шейни.

Филмът "Писма от Антарктида" разказва историята на 33-годишната Диана (Ирмена Чичикова) и 8-годишния й син Ники (Симеон Ангелов) и една голяма тайна между тях – водена от любовта и страха, майката не събира сили да съобщи на детето, че баща му е загинал при катастрофа. Тя лъже, че той е на експедиция в Антарктида и от негово име изпраща писма и колети. Остава да разберем ще намери ли смелост Диана да каже истината на сина си, ще излезе ли лъжата извън контрол, през какво ще преминат двамата и ще й прости ли детето.

В “Писма от Антарктида” ще видим още актьорите Иван Стаменов, Диана Димитрова, Диана Любенова и Мая Бабурска. Зад проекта стои и голяма част от екипа на хитовия “Дъвка за балончета”, който се нареди сред най-гледаните нови български филми.

Режисьор е Станислав Дончев („Корпус за бързо реагиране” 1 и 2, както и сериалите „Забранена любов”, „Къде е Маги?” и „Откраднат живот“). Сценаристи са Теодора Маркова, Невена Кертова и Георги Иванов, които миналата година спечелиха награда “Златна роза” именно с “Дъвка за балончета”.

“Писма от Антарктида” отново започва с тяхната работа и селектирането на сценария в един от най-престижните форуми за сценарии в Европа – Скриптийст, който се провежда в Полша и по време на филмовите фестивали в Кан и Берлин. Екипът е познат и с работата си по популярните български сериали – „Под прикритие”, „Стъклен дом”, „Революция Z”, “Денят на бащата” и др.

Преди броени дни с работата си за филма операторът Мартин Димитров спечели специалната награда на 9-ия международен фестивал за операторско майсторство “Златно око” в Тбилиси.

“Филмът поставя много въпроси – могат ли родителите да предпазят децата си, когато скриват истината от тях? Има ли “благородни” лъжи и имаме ли право на тях? Кой се справя с действителността по-лесно – големите или малките?”, обяснява режисьорът Станислав Дончев.

“Надяваме се публиката отново да ни гласува доверие, защото въпреки драматичната история вярваме, че хората ще излязат от кино салона с усмивка и нова надежда", допълни той.

Продуценти на филма са Станислав Дончев и Теодора Стоилова от Dynamic Arts, които също стоят зад успеха на “Дъвка за балончета”. Копродуценти са Trafaret Films и Zoom Art.

“Писма от Антарктида” е създаден с подкрепата на Национален филмов център и ще се разпространява в кината у нас от “Лента” от 11 октомври. "Писма от Антарктида” е поредната кино продукция, зад която като партньор застава и Нова Броудкастинг Груп като част от дългосрочната стратегия на медийната група за подкрепа на българските филми на всички платформи.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт