728 x 90

На 29 ноември започва осмото издание на Филмовите дни „ЛУКС“

    Tри от най-емблематичните европейски филма от последната година ще бъдат излъчени от 29 ноември до 12 декември 2019 година в 7 български града. „Нерешеният случай Хамаршьолд“, „Кралството“ и „Господ съществува, името й е Петруния“ ще бъдат показани в Благоевград, Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, София и Стара Загора в рамките на традиционните Филмови дни „ЛУКС“. Организатори

    Tри от най-емблематичните европейски филма от последната година ще бъдат излъчени от 29 ноември до 12 декември 2019 година в 7 български града. „Нерешеният случай Хамаршьолд“, „Кралството“ и „Господ съществува, името й е Петруния“ ще бъдат показани в Благоевград, Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, София и Стара Загора в рамките на традиционните Филмови дни „ЛУКС“. Организатори са Бюрото на Европейския парламент в България и Международният филмов фестивал София Филм Фест.

    Начало на осмото издание на Филмовите дни „ЛУКС“ ще бъде поставено на 29 ноември в София с прожекция на документалния филм „Нерешеният случай Хамаршьолд“ в Дома на киното от 19 часа. Прожекцията ще бъде последвана от дискусия със зрителите, в която ще се включат Теодор Стойчев – ръководител на Бюрото на ЕП в България, Мира Сталева – изпълнителен директор на София Филм Фест, Весела Дринова – главен редактор в „Операция Кино“, както и посланиците на инициативата „28 пъти кино“ – Младен Печевски и Параскеви Карагеоргу. Модератор на дискусията ще бъде журналистката от БНТ Галя Крайчовска.

    Финалистите за филмовата награда на Европейския парламент се определят от експертно международно жури, a победителят се избира от членовете на Европейския парламент. Носителят на наградата за 2019 година ще бъде обявен на 27 ноември.

    За тазгодишните финалисти Мира Сталева – изпълнителен директор на София Филм Фест и член на международното жури, избрало най-добрите измежду десет европейски продукции, сподели: „И 10-е селектирани филма тази година са много силни като сме търсили баланс между страни, жанрове и теми. А трите финалиста, които се състезават за наградата и които публиката в цяла Европа ще може да види по време на Филмовите дни „ЛУКС“, представят много чувствителни теми в обществения ни живот – корупция и стереотипите за женския образ. Има и документален филм, който не бива да пропускате! Обещавам, че няма да съжалявате!“

    Входът за всички прожекции е свободен. За да запазят места, зрителите ще могат да вземат до 2 безплатни билета предварително. В деня на събитието ще бъдат допускани зрители до запълване на местата.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт