728 x 90

„Господ съществува, името ѝ е Петруния“ с приза "ЛУКС"

    Председателят на ЕП Давид Сасоли поздрави тримата финалисти и заяви: „Филмите, които наградата „ЛУКС“ подкрепя, ни предоставят уникалната възможност да изследваме чрез изкуството на киното проблеми като миграцията, правото на здравеопазване, феминизмът и политическата етика. Използвайки киноизкуството, за да представим теми като климатичните изменения, нашето колониално минало или дискусията относно модела на нашето общество, е

    Председателят на ЕП Давид Сасоли поздрави тримата финалисти и заяви: „Филмите, които наградата „ЛУКС“ подкрепя, ни предоставят уникалната възможност да изследваме чрез изкуството на киното проблеми като миграцията, правото на здравеопазване, феминизмът и политическата етика. Използвайки киноизкуството, за да представим теми като климатичните изменения, нашето колониално минало или дискусията относно модела на нашето общество, е стимулиращо предизвикателство, което трябва да бъде насърчавано. Ние сме единственият Парламент в света, който връчва награда за кино. Нека се гордеем с това.“

    „Господ съществува, името ѝ е Петруния“ на Теона Стругар Митевска е копродукция на Северна Македония, Белгия, Словения, Хърватия и Франция. Филмът разказва историята на безработна жена, която успява да хване хвърления кръст в реката по време на православна церемония по случай Богоявление. Така тя ненадейно се намесва в религиозна традиция, до която по принцип се допускат само мъже. Филмът се разглежда като принос към повишаването на осведомеността за трудностите на жените в консервативните общества.

    Начало на осмото издание на Филмовите дни „ЛУКС“ в България ще бъде поставено на 29 ноември в София с прожекция на документалния филм „Нерешеният случай Хамаршьолд“ в Дом на киното от 19 часа. Прожекцията ще бъде последвана от дискусия със зрителите, в която ще се включат Теодор Стойчев – ръководител на Бюрото на ЕП в България, Мира Сталева – изпълнителен директор на София Филм Фест, Весела Дринова – главен редактор в „Операция Кино“, както и посланиците на инициативата „28 пъти кино“ – Младен Печевски и Параскеви Карагеоргу. Модератор на дискусията ще бъде журналистката от БНТ Галя Крайчовска.

    Входът за всички прожекции е СВОБОДЕН. За да запазят места, зрителите ще могат да вземат до 2 безплатни билета предварително. В деня на събитието ще бъдат допускани зрители до запълване на местата. Повече информация ще намерите на уеб-страниците на Бюрото на Европейския парламент, Международния София филм фест и в профила на Бюрото на ЕП във Фейсбук.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт