728 x 90

София Филм Фест 2020: Основни акценти в програмата

Изминалото десетилетие донесе несъмнени успехи на българското кино. Както пред света, спечелвайки авторитетни награди на водещи международни фестивали, така и у нас – появиха се филми, които се наредиха в челните зрителски класации, конкурирайки холивудските блокбастъри. Имайки предвид това, както и непрестанното откриване на млади таланти, основната тема на 24-ия София Филм Фест ще е

Изминалото десетилетие донесе несъмнени успехи на българското кино. Както пред света, спечелвайки авторитетни награди на водещи международни фестивали, така и у нас – появиха се филми, които се наредиха в челните зрителски класации, конкурирайки холивудските блокбастъри. Имайки предвид това, както и непрестанното откриване на млади таланти, основната тема на 24-ия София Филм Фест ще е българското кино – с уважение към опита на миналото, вплетен в настоящето, и с поглед, устремен към бъдещето на създателите на филмови истории.

Международният филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival), извоювал с годините признанието на световната кинообщност, акредитиран от FIAPF и включен в класацията на сп. „Variety” сред 50-е топ-фестивала за киноиндустрията, ще представи пред си публика и многобройните международни гости най-актуалните творби от световното и българското кино.

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община и е част от Календара на културните събития на София за 2020 година, в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмата Творческа Европа MEDIA (Creative Europe Media) на Европейския съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели.

Официалното откриване на 24-тия София Филм Фест е на 12 март. Церемонията по награждаването ще се състои на 20 март. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до края на март.

Специална програма в Дома на киното, свързана с ретроспективи и други събития, ще подготви публиката с очакване за фестивала от 2 март. Ще бъдат представени повече от 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма.

Всички филми в програмата ни са достъпни по един изпитан и удобен начин – БИЛЕТ в КЕН е Вашият сигурен пропуск за Света на киното през Март! За седма поредна година той ще е отново навсякъде около Вас – седмици преди началото на фестивала! Ще откриете своя БИЛЕТ за КИНО на местата, на които пазарувате, в магазини за подаръци, книжарници, барове и още много локации, където дори не предполагате…

Всеки от вас може да стане притежател на специалния ЗЛАТЕН БИЛЕТ – по традиция те са пет и дават възможност за неограничен достъп до всички прожекции и партита за всеки от петимата късметлии и негов приятел. 5 ЗЛАТНИ БИЛЕТА ще Ви очакват в търговската мрежа!

* * *
24-ият София Филм Фест се открива на 12 март в Зала 1 на НДК с премиерата на филма на режисьора Александър Косев – „ПЕТЯ НА МОЯТА ПЕТЯ”. Сценаристи са Нели Димитрова и Валентина Ангелова, които повдигат завесата на миналото, за да представят на съвременните млади хора Петя Дубарова и нейния талант.

* * *
На церемонията по откриване на 24-ия София Филм Фест ще бъде връчена Наградата на София на Столичната община на художник, аниматор и режисьор Анри Кулев за неговия принос към изкуството на киното.

* * *
За 18-и път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда в конкурса за първи или втори игрален филм „София – град на киното”, съдържаща парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община.

Програмата по традиция включва 12 филма. Ето и част от потвърдените конкурсни филми:
* „18% сиво“ („18% Grey”) – България-Германия-Белгия, режисьор Виктор Чучков-син;
* „Как да продадеш война“ („How To Sell a War”) – Великобритания, режисьор Рудолф Херцог;
* „Обикновен човек“ („A Simple Man“) – Гърция, режисьор Тасос Гераканис;
* „Риба, плуваща по гръб“ („A Fish Swimming upside down”) – Германия-Китай, режисьор Елица Петкова;
* „Родина“ („Motherland”) – Литва-Латвия-Германия-Гърция, режисьор Томас Венгис;
* „Сестра“ („Sister ”) –България, режисьор Светла Цоцоркова.

* * *
Балканският конкурс ще включва топ-заглавия от региона в партньорство с „Домейн Бойар”, с които за девета поредна година ще представим и традиционната кино-гурме програма.

Сред конкурсните 12 филма в тази програма са:
* „Бащата“ („The Father”) – България, режисьори Кристина Грозева и Петър Вълчанов;
* „Паркинг“ („Parking“) – Румъния-Испания-Чехия, режисьор Тудор Джурджу;
* „Летящият цирк“ („The Flying Circus“) – Косово, режисьор Фатос Бериша;
* „Полусестра“ („Half Sister”) – Словения-Македония-Сърбия, режисьор Дамян Козоле;
* „Шевове“ („Stitches”) – Сърбия, режисьор Мирослав Терзич.

* * *
Документалният конкурс традиционно ще привлече едни от най-важните филми през изминалата година. Българското предложение в тази програма е:
* „Пасажери“ („Passengers“) – България, режисьори Здравко Драгнев и Цветан Драгнев.

* * *
Новото българско игрално кино в програмата на фестивала почти ще изравни рекорда, който имахме на 22-ия фестивал с 22 игрални филма. Рекорд обаче в досегашната история на фестивала е представянето на 8 премиерни български игрални филма.

Някои от тях ще бъдат показани за първи път в София – „Сестра“ на Светла Цоцоркова, „Бащата“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов и „Пътуващо кино“ на Илия Костов, участвали вече на фестивала на българския игрален филм „Златната роза“. Останалите пет филма ще имат своята първа среща със зрителите – откриващият „Петя на моята Петя“ на Александър Косев, „Не влизайте в пререкание с персонала на банята“ на Иван Черкелов, „Пепел върху слънцето“ на Богомил Калинов, „Дани. Легенда. Бог“ на Явор Петков. Първа среща с публиката ще има още един игрален филм, който допълнително ще обявим, както и българските документални премиери. В програмата „Ново българско кино“ ще бъдат представени и българските игрални филми, които са завършени след март 2019 и вече са имали киноразпространение в България или публична прожекция в София.

* * *
Акцент в програмата на 24-ия София Филм Фест ще бъде специалната прожекция на дигитално възстановения филм „Мера според мера – 3 част“, като неговият режисьор Георги Дюлгеров ще представи премиерно и своята книга „Биография на моите филми“. Дигиталната реставрация на филма е реализирана в „Доли Медиа Студио“.

* * *
Три години след премиерата на „Белгийският крал“, свитата на Николас III ще представи новите премеждия, през които преминават кралят и героите на Джесика Удуърт и Петер Бросенс, пред публиката в България. „Босият император“ вече пропътува половината земно кълбо след Канада през Варшава, Гент, Севиля, Загреб, Талин, Торино, Кайро, Палм Спрингс, Ротердам, а през месец март ще очакваме и специални гости за премиерната за България прожекция, която ще бъде на 20 март в Зала 1 на НДК

Това е и моментът, в който българската публика ще се срещне с една легендарна личност – актрисата ДЖЕРАЛДИН ЧАПЛИН. Прекрасна наследница на своя неподражаем баща, Чарлз Чаплин, тя притежава чар и умения, които поразяват и вдъхновяват всички режисьори, работили с нея в дългия й творчески път пред камерата. Публиката у нас ще има възможност да си припомни няколко от нейните емблематични роли в киното и да се срещне с нея отново в „Босият император“: подобно знаменития си баща във „Великият диктатор“, тя изпълнява две роли – на симпатичната и ранима лейди Лиз и зловещата и авторитарна Илзе фон Щрохайм. Великолепната актриса ще бъде и специален гост на премиерата на филма в София!

Визитата на Джералдин Чаплин на София Филм Фест е подкрепена от институт „Сервантес“ и Посолството на Испания. Легендарната актриса създава най-забележителните си филмови образи именно в испанското кино, снимайки се в най-добрите испански кинотворби – точно те се открояват най-ярко в паметта на няколко поколения зрители!

* * *
Сред най-важните филми в програмата на фестивала несъмнено са творбите, отличени на големите световни фестивали, каквито са:
* „Паразит” на Понг Джун Хо („Златна палма“ – Кан, „Златен Глобус“ за чуждоезичен филм, 6 номинации за „Оскар“, включително за Най-добър филм);
* „Предателят” на Марко Белокио (с номинация за „Златна Палма“ и три номинации на Европейските филмови награди);
* „Мартин Идън“ на Пиетро Марчело (награда за най-добър актьор от Венеция 2019 за Лука Маринели);
* „За безкрайността“ на Рой Андершон („Сребърен лъв“ за режисура – Венеция 2019);
* „Тяло Христово“ на Ян Комаса (номиниран за международен „Оскар“, с две награди от „Венециански дни“ 2019);
* „Върлината“ на Кантемир Балагов (с наградата на ФИПРЕССИ в „Особен поглед“ – Кан 2019, в краткия списък за номинациите за муждународен Оскар).

Специални гости на фестивала ще бъдат световноизвестните режисьори Горан Паскалевич и Милчо Манчевски. Паскалевич ще представи лично „Въпреки мъглата“, а Манчевски – „Върба“.

* * *
Предварителната програма стартира със специалния фокус върху киното на Аки Каурисмаки. Уникалната ретроспектива включва 14 филмови шедьоври и се организира в партньорство с Финландската филмова фондация и Посолството на Финландия в България. В допълнение на прожекциите, които ще бъдат в Дома на киното от 2 март, ще бъдат организирани специална изложба с фотографии, свързани с филмите на Каурисмаки, в галерия „Синтезис“, както и изложба с оригинални плакати на филмите на режисьора – във фоайето на Дома на киното.

* * *
Отново ще присъства специален акцент върху многообразието на европейското кино – с помощта на ексклузивния фокус, който Европейският парламент поставя всяка година чрез Филмовата награда „ЛУКС“ върху европейските ценности, вплетени в сюжетите на киното.

 

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт