728 x 90

София Филм Фест 2020: Гледаме един от най-добрите филми на 2019 г. "Пещерата"

Номинираният за „Оскар“ и обявен за един от най-добрите филми на 2019 г. „ПЕЩЕРАТА“ ще бъде представен в програмата на 24-тия София Филм Фест в партньорство с National Geographic. Филмът ще бъде излъчен премиерно в програмата на авторитетния телевизионен канал ден след фестивалния си дебют – на 14 март от 22 часа. Определян като един

Номинираният за „Оскар“ и обявен за един от най-добрите филми на 2019 г. „ПЕЩЕРАТА“ ще бъде представен в програмата на 24-тия София Филм Фест в партньорство с National Geographic. Филмът ще бъде излъчен премиерно в програмата на авторитетния телевизионен канал ден след фестивалния си дебют – на 14 март от 22 часа.

Определян като един от най-добрите филми на 2019 от The New York Times, Los Angeles Times, National Public Radio и The Washington Post, номинираният за „Оскар“ и носител на Наградата на публиката в Торонто „Пещерата“ бе представен за първи път пред телевизионната аудитория в САЩ на 25 януари. Паралелно с пътуването му по фестивали, чрез National Geographic той ще достигне до любителите на документалното кино в 172 държави на 43 езика. Определян от критиците като „безпрецедентен“ и „невероятен“, филмът „Пещерата“ „представя живота на един сирийски ангел“.

Начело с двукратно номинирания за награда „Оскар“ режисьор Ферас Фаяд („Last Men in Aleppo“), „Пещерата“ е вълнуващ портрет за смелост, издръжливост и женска солидарност. За обсадените цивилни граждани в разкъсваната от война Сирия надеждата и безопасността се намират под земята, в тайна подземна болница известна като „Пещерата“, където главната лекарка и педиатър д-р Амани Балур и колегите ѝ Самахер и д-р Алаа са извоювали правото да работят наравно със своите колеги мъже по начин, който би бил немислим в потискащата патриархална култура на повърхността. Следвайки жените, които се борят с ежедневните бомбардировки, с хроничен недостиг на доставки и консумативи и непрекъснатата заплаха от химически атаки, „Пещерата“ рисува портрет на смелост, устойчивост и женска солидарност, който буди възхищение. Филмът представя един непоколебим поглед към сирийската война и някои от нейните жени-герои.

„В ролята си на сирийски кинорежисьор съм си поставил за мисия да хвърля светлина върху живота на сирийския народ и жестокостите, които и до днес продължават да се случват в моята страна“ – споделя Ферас Фаяд. – „В д-р Амани видях надежда и станах свидетел на това как се бори със стереотипите и предразсъдъците, които управляват нашето общество, докато лекува пациенти при ужасяващи обстоятелства. Нейната история трябваше да бъде разказана и съм много благодарен на National Geographic, че я споделя с толкова много хора.“

Филмът предизвиква важни дискусии сред различни общества из целия свят. Към момента се очаква над 6000 души да се включат в кампанията #StandWithDrAmani и да посетят близо 100 прожекции в училища, библиотеки и обществени центрове в над 60 града по света. Допълнителни материали, които ще подпомогнат и задълбочат диалога и ангажираността на зрителите ще бъдат достъпни за всички, които са вдъхновени от историята на доктор Амани.

 

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт