728 x 90

Китайската национална напитка Маутай вече и в България

На 22 февруари пред български и чуждестранни ценители беше представена китайската национална напитка Маутай байджо – с богат и екзотичен вкус. На изискан коктейл-дегустация гостите се запознаха с крайно любопитни детайли, свързани с историята, производството и потреблението на напитката, а също и с начина, по който се дегустира и консумира. Байджо е най-популярната спиртна напитка

На 22 февруари пред български и чуждестранни ценители беше представена китайската национална напитка Маутай байджо – с богат и екзотичен вкус. На изискан коктейл-дегустация гостите се запознаха с крайно любопитни детайли, свързани с историята, производството и потреблението на напитката, а също и с начина, по който се дегустира и консумира.

Байджо е най-популярната спиртна напитка в Китай, наричана още китайската водка, заради високия си алкохолен градус – обикновено между 35 и 60 градуса. В буквален превод означава бял алкохол, бяло вино – в Китай дори и спиртните напитки се наричат вино.

Традиционно китайската байджо се дестилира от сорго, често в комбинация с пшеница. Интересен факт е, че байджо е най-продаваната категория спиртни напитки в света, редом с уиски, водка и коняк.

Произвежда се от преди повече от две хилядолетия в Китай, като придобива особена популярност около II век сл. н. е., а истинското си развитие в напитката, която познаваме нас днес, достига с изобретяването на съвременната дестилация, в средата на XV век по времето на династията Цин.

Най-популярната марка байджо е марката Маутай, която носи името на планинския град Маутай в провинция Гуейджоу в югозападен Китай. Традиционно провинцията е била известна с множеството малки производители на байджо, които след учредяването на Народна Република Китай се обединяват в една единствена държавна фирма – Kweichow Moutai.

Маутай байджо в момента има статут, който може да се сравни с Коняк във Франция. Единствено продуктите произведени в града могат да носят името Маутай.

Маутай е символ на качество и престиж, от десетилетия това е националната напитка на Китай и вече се разпространява в над 100 страни по света, заради своя несравним вкус и аромат. В началото на 2017 г. Kweichow Moutai надмина по пазарна капитализация Diageo, а Маутай се превърна в един от най-ценените марки алкохол, изпреварвайки брандове като Johnnie Walker, Hennessy, Jack Daniel’s, Smirnoff и Bacardi.

Маутай се консумира на стайна температура преди, заедно с храната, но и след това. Сервира се в малки чашки, колкото напръстник – 15 мл.

При наздравица е редно да изпиете цялата чашка, в израз на уважение към домакина. Трябва да държите чашката в основата с две ръце и винаги да се стремите вашата чашка да е разположена по-ниско от тази на домакина. А в наши дни Маутай се пие по света и на шот в бара, като коктейлите с богатата на вкусове напитка също стават все по-популярни.

Маутай е с изключително комплексен характер. В сложните процеси на ферментация и отлежаване играят роля разнообразни фактори, сред които планинската вода, въздухът и климатичните особености. Според специалистите в процеса участват близо 2000 специфични микроорганизми, характерни единствено за градчето Маутай. В Маутай ще откриете много плодови нотки, аромати на круши, сливи, праскови и типичен соев вкус и аромат. Маутай е най-добрият избор на напитка за съчетаване с пикантна китайска и азиатска кухня.

Награди
1915 г. – United States Panama World Expo, Gold Award
1985 г. – International Food Tourism Competition, Jin Gui Ye Award
1986 г. – Paris International Food Fair, Gold Award
1986 г. – Хong Kong Asian Star Packaging Award
1987 г. – Hong Kong´s Third World Advertising Conference, China´s Export Advertising Award
1989 г. – Beijing International Expo, Gold Award
1991 г. – Beijing International Expo, Gold Award
1992 г. – American International Wine Competition, Gold Award; Hong Kong International Food Fair, Gold Award; Tokyo International Wine Fair, Gold Award; Paris "World Star" International Packaging Award
1993 г. – Bordeaux Wine Spirits Exhibition, Special Award
2005 г. – International Water Resources Protection Outstanding Contribution Award, International Certification Network and China Quality Certification of Excellence Management Award
2012 г. – World Spirits Competition, Gold Medal
2013 г. – Global Performance Excellence Award
2014 г. – Concours Mondial de Bruxelles, Gold Award
2015 г. – Concours Mondial de Bruxellesbig, Grand Gold Medal, San Francisco set 12th of November as Maotai Day

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт