728 x 90

Формула 1 може да се сдобие с квалификационно състезание в събота

    В близко бъдеще форматът на състезателните уикенди във Формула 1 може да претърпи сериозна промяна – в програмата да се включи спринтово състезание с дължина 100 километра, в което пилотите да стартират от „обърната” стартова решетка, т.е най-бавните да потеглят най-отпред. Тази идея е била обсъждана във вторник в централата на ФИА, като в срещата

    В близко бъдеще форматът на състезателните уикенди във Формула 1 може да претърпи сериозна промяна – в програмата да се включи спринтово състезание с дължина 100 километра, в което пилотите да стартират от „обърната” стартова решетка, т.е най-бавните да потеглят най-отпред.

    Тази идея е била обсъждана във вторник в централата на ФИА, като в срещата са участвали президентът на ФИА Жан Тод, Николас Томбазис, Чейс Кери от Liberty Media, шефовете на всички отбори във Формула 1 и двама от пилотите: Себастиан Фетел и Ромен Грожан.

    На срещата са били обсъждани и новите технически и спортни правила във Формула 1, които трябва да влязат в сила за сезон 2021.

    Най-смелата идея е точно за т.нар. „квалификационно състезание”, което да се провежда в събота и резултатите от него да определят как ще изглежда стартовата решетка за неделната надпревара. Вече стана дума за дистанцията – 100 км, като стартовият ред за него ще се определя според класирането в шампионата.

    Засега се обсъжда това състезание да се провежда само на писти, където изпреварванията са трудни и както заяви участник в срещата: „Може да видим победа на Williams в Монако, макар и само в събота”.

    Срещата обаче е завършила без решение по този въпрос и дискусията по тази идея ще продължи на следващото събиране.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт