728 x 90

Жан Тод: Сена искаше да дойде във Ferrari и ние го искахме

    Президентът на ФИА Жан Тод, който е бивш шеф на тима на Ferrari във Формула 1 най-после потвърди част от слуховете, свързани с Айртон Сена и отношенията му със Скудерията. Французинът обясни, че легендарният бразилец е преговарял с тима от Маранело преди сезон 1994, а преди това е изразил сериозен интерес да напусне McLaren заради

    Президентът на ФИА Жан Тод, който е бивш шеф на тима на Ferrari във Формула 1 най-после потвърди част от слуховете, свързани с Айртон Сена и отношенията му със Скудерията. Французинът обясни, че легендарният бразилец е преговарял с тима от Маранело преди сезон 1994, а преди това е изразил сериозен интерес да напусне McLaren заради италианците.

    „Сена искаше да дойде във Ferrari и ние във Ferrari го искахме – обясни Тод пред Auto Bild Motorsport. – През 1993 година имах една много дълга среща с него, останах омаян от гласа му – Айртон говореше много бавно и изключително чисто и ясно.”

    На тази среща обаче Тод заявява на Сена, че тимът има договори с Жан Алези и Герхард Бергер за сезон 1994. Отговорът на Сена е: „Във Формула 1 договорите нямат стойност”.

    Тод обаче не приема тезата на бразилеца и Алези и Бергер запазват местата си.

    „По-късно се обадих на Айртон, за да му предложа да кара за нас през 1995 година, но той ми отказа, тъй като вече беше решил да подпише с Williams”, допълни Тод.

    След трагичната смърт на Сена на 1 май 1994 година Williams загуби битката за световната титла срещу Михаел Шумахер и нелегалната кола на Benetton, а McLaren и Ferrari все още бяха в криза.

    В края на 1995 Скудерията привлече Михаел Шумахер, а това постави началото на периода на най-големите успехи в историята на тима.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт