728 x 90

Ботас не остави шанс на съперниците си

    Валтери Ботас с Mercedes доминира от старта до финала на Гран при на Австралия и откри кампанията във Формула 1 с победа, а успехът на Mercedes допълни 5-кратният световен шампион Люис Хамилтън, който завърши втори. Решаващ за успеха на финландеца, който през 2018 беше напълно засенчен от Хамилтън и не спечели нито една победа благодарение

    Валтери Ботас с Mercedes доминира от старта до финала на Гран при на Австралия и откри кампанията във Формула 1 с победа, а успехът на Mercedes допълни 5-кратният световен шампион Люис Хамилтън, който завърши втори. Решаващ за успеха на финландеца, който през 2018 беше напълно засенчен от Хамилтън и не спечели нито една победа благодарение и на заповедите от бокса, беше стартът – Валтери потегли по-добре от Люис от второто място и поведе преди първия завой. Оттам нататък темпото на финландеца беше най-доброто и в нито един момент, включително и при спиранията в бокса, той не беше застрашен от преследвачите си.

    Подиумът допълни Макс Верстапен с Red Bull, който завърши трети и донесе първия успях на тандема Red Bull-Honda, като японската задвижваща система най-после се представи на ниво. Това е пърди подиум за Honda от Гран при на Великобритания през2008 година насам.

    Състезанието се оказа провал за Ferrari, като Себастиан Фетел и Шарл Льоклер завършиха 4-и и 5-и, а германецът по-скоро беше притеснен от темпото на новия си съотборник, отколкото да се опитва да се бори с Верстапен за място на подиума.

    При спиранията в бокса Фетел опита пресичаща стратегия спрямо Mercedes и смени гуми в 14-ата от общо 58 обиколки, но Mercedes повика в бокса Хамилтън обиколка по-късно и така покри стратегията на Себ без никакъв проблем. Така, за да се подсигури двойната победа, Хамилтън поизостана спрямо Ботас, който спря за гуми 8 обиколки след Люис и това се отрази добре на аванса му, който на финала беше над 20 секунди.

    Това е първа победа за Ботас след успеха му в Гран при на Абу Даби на финала на сезон 2017. Освен победата днес Валтери взе и бонус точката за най-бърза обиколка, която той записа в предпоследния тур на състезанието.

    Фетел не успя да спре Верстапен за третото място – в завой №3 в 31-ата обиколка Макс го атакува успешно и излезе пред него.

    През втората половина на състезанието темпото на Фетел допълнително спадна и той остана на над 50 секунди зад Фетел- Льоклер го догони, но върна газта и не атакува съотборника си до финала.

    Топ 6 допълни Кевин Магнусен с Haas, който в последната част на състезанието успя да се откъсне пред Нико Хюлкенберг с Renault, който остана 7-и.

    Топ 10 допълниха Кими Райконен с Alfa Roneo, Ланс Строл с Racing Point и Даниил Квят с Toro Rosso.

     

    Класиране в Гран при на Австралия:

    1. Валтери Ботас, Mercedes
    2. Люис Хамилтън, Mercedes     +20,886 сек
    3. Макс Верстапен, Red Bull      +22,520 сек
    4. Себастиан Фетел, Ferrari       +57,109 сек
    5. Шарл Льоклер, Ferrari +58,230 сек
    6. Кевин Магнусен, Haas +1.27,156 мин
    7. Нико Хюлкенберг, Renault    + 1 об.
    8. Кими Райконен, Alfa Romeo  + 1 об.
    9. Ланс Строл, Racing Point      + 1 об
    10.  Даниил Квят, Toro Rosso     + 1 об.
    11.  Пиер Гасли, Red Bull  + 1 об.
    12.  Ландо Норис, McLaren         + 1 об.
    13.  Серхио Перес, Racing Point  + 1 об.
    14.  Алекс Албон, Toro Rosso     + 1 об.
    15.  Антонио Джовинаци, Alfa Romeo + 1 об.
    16.  Джордж Ръсел, Williams       + 2 об.
    17.  Роберт Кубица, Williams      + 3 об.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт