728 x 90

Легендите BMW M1 излизат на пистата този уикенд

    Легендарните пистови автомобили BMW M1 се завръщат на трасето този уикенд като част от подгряващата програма за Гран при на Австрия на пистата „Ред Бул Ринг”. Естествено, голяма част от колите ще бъдат карани от пилотите, които се състезаваха с тях в края на 70-те години. Организаторите потвърдиха, че на пистата ще излязат 14 автомобила

    Легендарните пистови автомобили BMW M1 се завръщат на трасето този уикенд като част от подгряващата програма за Гран при на Австрия на пистата „Ред Бул Ринг”. Естествено, голяма част от колите ще бъдат карани от пилотите, които се състезаваха с тях в края на 70-те години.

    Организаторите потвърдиха, че на пистата ще излязат 14 автомобила М1, а голямата звезда сред пилотите е трикратният световен шампион във Формула Ники Лауда. BMW създаде марковия шампионат Procar в края на 70-те години като подгряващо състезание за Формула 1 – роля, която днес изпълнява Суперкупата на Porsche.

    Шампионатът издържа два сезона – през 1979 и 1980 година, а една от основните му идеи беше пилоти от Формула 1 да се борят зад волана на М1 срещу най-добрите пистови пилоти от състезанията с туристически автомобили. Точно Лауда спечели първия сезон в Procar, състезавайки с автомобил, подготвен от компанията на Рон Денис Project 4 – същата, която стои в основата на възраждането на McLaren. Заедно с Лауда на пистата ще излязат Ханс Щук, Йохен Мас, Марк Сурер, Ян Ламерс, Кристиан Данер, Джони Чекото и други, а сред гост пилотите са Йос Верстапен и Герхард Бергер.

    Интересното е, че Бергер ще кара колата на Бруно Джакомели, подготвена от Osella, която сега е част от личната колекция на австриеца. За последно автомобилите М1 се появиха на писта през 2008 г. – преди Гран при на Германия на „Хокенхайм”. Завръщането им на трасето е осъществено от организаторите на Гран при на Австрия и Red Bull, с помощта на BMW Classic.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт