728 x 90

Бронирано Peugeot 205 GTI за френски милиардер

Автомобилите са изключително популярна област за експерименти на хората, които имат много пари и затова историята познава страшно много примери за уникални и много скъпи возила. В тази матрица се вписва и това бронирано Peugeot 205 GTI, принадлежало на френския милиардер Бернар Арно, който си го поръчва през 1990 година. Сега колата се продава на

Автомобилите са изключително популярна област за експерименти на хората, които имат много пари и затова историята познава страшно много примери за уникални и много скъпи возила. В тази матрица се вписва и това бронирано Peugeot 205 GTI, принадлежало на френския милиардер Бернар Арно, който си го поръчва през 1990 година.

Сега колата се продава на търг от Art & Revs, като цената му е доста висока за Peugeot на старо – стартира от 37 500 евро. Но тук става въпрос за автомобил с интересна история, а и както стана дума – с бронирани врати и купе и прозорци, които издържат на пряко попадение на куршум.

Мосю Арно си поръчал точно този автомобил, за да може да се придвижва без да привлича внимание и в същото време да има някаква защита. Бронята отговаря на ниво 2, което за стандартите на държавните глави и мафията е скромно постижение, но явно е било достатъчно за ежедневието на един популярен и много богат французин.

Естествено, така 205 GTI е загубил едно от основните си предимства – ниското тегло, тъй като колата вече тежи почти 1400 кг, което е довело до необходимост да подсилване на окачването и спирачките.

В документите на колата не е отбелязано дали има някакви доработки по 1,9-литровия двигател, но собственикът си е поръчал и кожен салон, както и серво на волана и климатик. Интересното е, че през 1990 година купувачите на 205 GTI не са можели да си поръчат като екстра серво и климатик едновременно, но за мосю Арно е било направено изключение.

Сега колата се продава от частен колекционер, който я е купил през 2009 г., а с нея вървят и няколко неплатени глоби за паркиране на името на милиардера.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт