728 x 90

В Русия разработиха безпилотен КамАЗ

    Руската "ВИСТ Груп" (ГК "Цифра"), Университет "Назарбаев" (Казахстан) и ПАО "КАМАЗ" представиха безпилотен влекач върху базата на камиона КамАЗ 5490 Нео. Такива машини ще бъдат използвани за превоз на товари вътре в промишлените обекти. Разработката на безпилотника беше разделена на два етапа. В първия стадий специалистите от "ВИСТ Груп" частично преоборудваха камиона за автономна езда,

    Руската "ВИСТ Груп" (ГК "Цифра"), Университет "Назарбаев" (Казахстан) и ПАО "КАМАЗ" представиха безпилотен влекач върху базата на камиона КамАЗ 5490 Нео. Такива машини ще бъдат използвани за превоз на товари вътре в промишлените обекти.

    Разработката на безпилотника беше разделена на два етапа. В първия стадий специалистите от "ВИСТ Груп" частично преоборудваха камиона за автономна езда, поставяйки в него комплекс оптически далекомери LIDAR, сензори, радараи и система за позициониране от компаниите Continental, Quanergy, Trimble. Изпитанията се провеждаха на територията на иновационния център Сколково.

    Във втория етап към проекта се включиха специалистите от Назарбаев Университет, които добавиха в машината система за компютърно зрение. С нейна помощ електрониката може да разпознава различни обекти на пътя, в това число хора, животни, препятствия и маркировка.

    Въз основа на тази информация компютърът самостоятелно изгражда маршрута за оптимално движение. Сега тестовете са преместени на територията на Университет "Назарбаев", на който е предоставен безпилотен камион за временно безплатно ползване за период от 12 месеца.

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт