728 x 90

От целия ЕС: Само България и още пет държави без субсидии за електрически коли

    Ново задълбочено проучване на ACEA показва какви са държавните субсидии за покупка на нов електромобил в страните от Европейския Съюз. Както можем и да очакваме, България е на дъното в това отношение като е една от само шест държави, които не предлагат директна финансова инжекция при закупуване на EV. Нашата страна е в компанията на

    Ново задълбочено проучване на ACEA показва какви са държавните субсидии за покупка на нов електромобил в страните от Европейския Съюз.

    Както можем и да очакваме, България е на дъното в това отношение като е една от само шест държави, които не предлагат директна финансова инжекция при закупуване на EV.

    Нашата страна е в компанията на Белгия, Кипър, Дания, Латвия и Малта.

    Литва пък е на последното място, като в тази държава не се предлагат каквито и да е данъчни облекчения. У нас все пак се приспада като безплатен данъкът за МПС, а и електрическите автомобили паркират безплатно в синя и зелена зона.

    Само за сравнение, в Румъния властите дават 10 000 евро при смяна на съществуващо превозно средство с електромобил. Ако пък заложите на плъг-ин хибрид в северната ни съседка, ще получите 4500 евро.

    В различните страни директните субсидии при поупка на EV варират между 1500 и 10 000 евро. На някои места са включени и допълнителни облекчения под формата на приспадане на данъци и други.

    Подробният доклад с всички облекчения в страните от ЕС можете да видите тук.

     

    Свързани публикации

    Оставете коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

    Най-нови

    AUTOCLUB.BG във Facebook

    Facebook Pagelike Widget

    Спорт