728 x 90

В UK: Българска фирма продава устройство за кражба на модерни автомобили за 20 000 паунда

Подробен репортаж на The Daily Mail твърди, че българска фирма е разработила и вече продава устройства, които улесняват максимално отварянето и стартирането на много модели модерни автомобили. Става въпрос за уред, който силно наподобява на вид играта Game Boy, но всъщност се използва от крадци във Великобритания. Изданието твърди, че цената на всяко едно устройство

Подробен репортаж на The Daily Mail твърди, че българска фирма е разработила и вече продава устройства, които улесняват максимално отварянето и стартирането на много модели модерни автомобили.

Става въпрос за уред, който силно наподобява на вид играта Game Boy, но всъщност се използва от крадци във Великобритания. Изданието твърди, че цената на всяко едно устройство е около 20 000 паунда, а продажбата е стартирала през юни месец тази година.

Принципът на действие, поне според обясненията на The Daily Mail, е относително прост. Устройството лови сигнал, който се генерира от автомобила при натискане на бутон за безключово отваряне. След това "пресмята" сигнала, който трябва да бъде върнат към компютъра на колата. На практика, устройството поема ролята на ключа, който стои в джоба на потребителя.

По данни на репортажа фирмата, която е създала въпросното устройство, носи името SOS Auto Keys и се намира в България. При бързо търсене в интернет установихме, че сайтът на въпросната компания в момента е неактивен


Усмивки от старите ленти: Колко струват колите втора ръка през 2001-2002 г.?

""


Важно е да се отбележи, че замисълът на устройството, поне на хартия, не е да улесни крадците. Т.нар. SOS Key Tool би трябвало да се използва от ключари, на които се налага да отворят автомобил на клиент, който е изгубил дистанционното си. В описанието на продукта се посочва, че той не трябва да се използва с "незаконни намерения".

Разбира се, това дребно предупреждение не е достатъчно да ограничи продажбите на устройството до автомобилни крадци. По данни на Daily Mail, през последните шест години задигнатите автомобили на Острова са нараснали с около 50 процента до общо над 100 000 само през 2019 година.


Още от България: Как Skoda Octavia на метан с 345 000 км. става на 121 000 км.


 ""

 

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт