728 x 90

Hennessey Venom F5 е най-бързата кола в света, вдига 482 км/ч! (видео)

Американското ателие Hennessey показа на тунинг шоуто SEMA хиперколата с мощност 1600 коня Venom F5. Това е най-бързата кола в света с максималните 482 км/ч. Този хенеси венъм е изключителен още и с това, че за разлика от своите предшественици е направен от "нулата" и не използва шаси и други компоненти от други модели. Предишната

Американското ателие Hennessey показа на тунинг шоуто SEMA хиперколата с мощност 1600 коня Venom F5. Това е най-бързата кола в света с максималните 482 км/ч. Този хенеси венъм е изключителен още и с това, че за разлика от своите предшественици е направен от "нулата" и не използва шаси и други компоненти от други модели. Предишната кола на фирмата -Venom GT, преди година също постигна рекорд за максимална скорост – 435,3 км/ч

От компанията решават да се откажат от шасито на Лотус и правят свое карбоново за Venom F5. Коефециентът на аеродинамично съпротивление на американската супер кола е 0,33. При предишният Venom той е 0,44, а при Bugatti Chiron – 0,38.
Хиперколата със задно задвижване разчита на 7,4-литров бензинов двигател с двойно турбо V8, разработен специално за модела. Агрегатът е с мощност 1600 конски сили и 1762 Нм въртящ момент.

Моторът работи заедно с 7-степенна роботозирана трансмисия с едно сцепление. Като опция ще бъде достъпен и вариант с ръчна скоростна кутия, но производителят предупреждава, че в този случай шофьорът ще трябва да се справя с пробуксуването и специалния тракшън-контрол, работещ на основата на показания на GPS данни да 225 км/ч. Venom F5 ускорява от място до 300 км/ч за едва 10 секунди, а до 400 км/ч – за 20 сек.

Ще бъдат произведени 24 екземпляра на стойност минимум 1,6 млн. долара всяка. Списъкът с опции за най-бързата кола в света е до 600 000 долара. Хиперколата ще се сглобява в завода в Тексас, като първите бройки ще са готови в началото на 2019 г.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт