728 x 90

Audi Q4 Sportback E-Tron е концепт за електрически купе-SUV

Audi представи купе вариант на Q4 Е-Тron под формата на концептуална студия с името Q4 Sportback E-Tron. Серийният модел ще дебютира през 2021 година като седми електрически автомобил на Audi. В технологично отношение двете машини са близнаци – що се отнася до дизайна обаче, всеки от тях притежава неповторима, характерна идентичност. През 2019 година на

Audi представи купе вариант на Q4 Е-Тron под формата на концептуална студия с името Q4 Sportback E-Tron. Серийният модел ще дебютира през 2021 година като седми електрически автомобил на Audi.

В технологично отношение двете машини са близнаци – що се отнася до дизайна обаче, всеки от тях притежава неповторима, характерна идентичност. През 2019 година на автомобилния салон в Женева Audi Q4 Е-Тron концепт стана предвестник за появата на първия компактен електрически SUV на Audi. Сега с Q4 Sportback марката показва SUV-Coupé, което ще се превърне във втори представител на очакваната през 2021 година нова моделна серия.

Потенциалният купувачи на Q4 могат около година преди пазарния дебют да направят своя избор кой вариант ще бъде най-подходящ за тях – в зависимост от това дали поставят приоритет върху функционалността и издръжливостта на един класически SUV, или пък предпочитат динамичната елегантност на неговия Coupé-вариант.

Външните размери на двата Q4-модела са почти идентични: със своите 4,60 метра дължина вариантът Sportback е с няколко сантиметра по-дълъг, като наред с това е и по-нисък с височина от 1,60 метра. Широчината от 1,90 метра и междуосието от 2,77 метра са аналогични и при двете изпълнения на Q4.

Пълно единство цари и по отношение на задвижващата технология на двата концептуални автомобила, която дава доста ясен изглед към това какво ще представлява върховата версия на бъдещите серийни модели. С помощта на два електродвигателя Q4 и Q4 Sportback Е-Тron развиват системна мощност от 301 к.с. Типично за Audi, тягата от задвижването се предава към четирите колела посредством технология quattro. Благодарение на отличното си сцепление, и двете версии на Q4 изпълняват класическия спринт от място до 100 км/ч само за 6,3 секунди. Максималната скорост е ограничена по електронен път на 180 км/ч.

Едроформатната акумулаторна батерия е разположена между двата моста и заема почти цялата площ на дъното на автомобила: капацитетът й се равнява на 82 киловатчаса. Пробегът с едно зареждане е над 450 километра по методологията на WLTP и е мерило за класа. Версиите със задвижване само на задните колела ще имат над 500 километра пробег по WLTP.

Техниката на моделното семейство на Q4 Е-Тron се базира на модулната платформа за модели с електрическо задвижване (MEB), която концернът Volkswagen ще използва за множество електрически модели от компактен и среден клас. Audi Q4 Sportback e-tron concept ни дава ясен изглед към седмия поред електрически модел на компанията, който ще дебютира на пазара през 2021 година.

 

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт