728 x 90

Още по-безопасно шофиране с Opel Movano

Един от най-популярните бусове в Европа Opel Movano получи фейслифт и сериозни допълнения в оборудването, които правят експлоатацията му по-комфортна, както и по-безопасна. Opel предлага Movano в над 150 версии при производството на буса, чийто товарен обем достига 17 кубични метра, а общите продажби на модела доближават 170 000. Водачът на Movano вече може да

Един от най-популярните бусове в Европа Opel Movano получи фейслифт и сериозни допълнения в оборудването, които правят експлоатацията му по-комфортна, както и по-безопасна. Opel предлага Movano в над 150 версии при производството на буса, чийто товарен обем достига 17 кубични метра, а общите продажби на модела доближават 170 000.

Водачът на Movano вече може да разчита на подобрена видимост, която се осигурява от системите за предупреждение за наличие на обект в мъртвата зона на видимост на водача и системата за обратно виждане “Rear Vision”. Предлаганата при Combo, камера на Movano показва на водача какво се случва зад автомобила, когато той се движи; при фургона с преградна стена между кабината и товарното отделение, вече не е необходимо водачът да разчита на външните огледала. Изображението се показва на 7-инчов екран. Когато водачът включи задна предавка, камерата се изключва и изображението се осигурява от друга камера за заден ход. Новата система от камери ще се предлага като част от пакета “Easy Park & Sight”, включващ още и предни и задни сензори за паркиране. 

Системата за предупреждение за наличие на обект в мъртвата зона предотвратява инциденти с други участници в пътното движение, като например велосипедисти. Движещи се обекти като велосипеди или мотоциклети, които водачът обичайно не може да види от шофьорското място, се разпознават с помощта на ултразвуковите сензори. Ако те установят наличие на нещо в мъртвата зона, се активират LED предупредителни светлини в съответното външно огледало. Системата започва да сигнализира, като премигва, когато водачът активира мигача от съответната страна.

Системата за предупреждение за напускане на лентата се активира при скорости по-високи от 30 км/ч. Ако Movano напусне лентата непреднамерено, системата активира сигнална аларма и изобразява предупреждение на информационния дисплей. Предните и задните сензори правят паркирането по-лесно. При маневриране със скорости по-ниски от 12 км/ч, с помощта на ултразвукови сензори се предупреждава водача за наличие на обекти пред и зад автомобила. Това става чрез звуков сигнал и предупреждение на информационния дисплей на водача.

И още една важна новост – Movano вече има и асистент за страничен вятър. Големите автомобили, като ванове и фургони са уязвими към странични ветрове, особено на мостове. В такива условия, стандартният асистент за страничен вятър запазва контрола върху автомобила, активирайки ESP (водачът е информиран за това със символ за вятър на информационния дисплей). Стандартното оборудване включва автоматични предни чистачки и автоматично активиращи се къси светлини.

В новото Movano премиера прави системата Navi 50 IntelliLink Pro. Усъвършенстваната технология е съвместима с Apple CarPlay и Android Auto и работи по-бързо от своя предшественик, като има 7-инчов сензорен екран и осигурява свързаност за телефони чрез Bluetooth и USB, както и безжичното им зареждане.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт