728 x 90

Ще съживи ли Citroen Ami One духа на легендата 2CV?

Citroen ще представи в Женева двуместния електрически концепт Ami One, който има трудната задача да съживи духа на легендарния модел 2CV. Пробегът на Ami One е малко под 100 км, а една от идеите при създаването му е, че подобен електромобил с по-ниска мощност и скорост би могъл да се кара и без книжка –

Citroen ще представи в Женева двуместния електрически концепт Ami One, който има трудната задача да съживи духа на легендарния модел 2CV. Пробегът на Ami One е малко под 100 км, а една от идеите при създаването му е, че подобен електромобил с по-ниска мощност и скорост би могъл да се кара и без книжка – още от 16-годишна възраст.

С името на концепта се отдава почит на модела Ami от клас В, произвеждан от началото на 60-те до края на 70-те години, а One трябва да подскаже, че ако концептът стигне до серийно производство, то той ще е най-малкият в гамата на Citroen. А и Ami казва, че се търси и добавяне на „приятел” към излъчването на колата.

Дължината на Ami One е едва 2,5 метра, електромоторът задвижва задните колела, а батерията е разположена на пода. Теглото на мъника е едва 425 кг, като максималната му скорост е 45 км/ч.

Интериорът и управлението на много от функциите на борда са подчинени на философията за масирано използване на смартфоните в ежедневието ни – затова и на арматурното табло има специално място за телефона на водача и част от информацията се прехвърля на дисплея му.

Свързани публикации

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителни полета са маркирани с *

Най-нови

AUTOCLUB.BG във Facebook

Facebook Pagelike Widget

Спорт